null Beeld

Waarom vrouwelijke kwaaltjes niet altijd serieus worden genomen in de gezondheidszorg

Elk jaar vieren we in maart Internationale Vrouwendag. En ondanks dat we in Nederland steeds harder op weg zijn om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen tegen te gaan, blijkt ook in de gezondheidszorg nog een opmerkelijk verschil. Vrouwelijke kwalen worden nog steeds als atypisch gezien. 

Tijd om de vrouwelijke gezondheidszorg eindelijk recht te trekken.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er zijn zowel fysiek als mentaal heel duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Hier zijn hele boekwerken over geschreven, maar toch rammelt het op dit gebied nog in de gezondheidszorg. Sommige vrouwelijke kwalen blijven we als atypisch, ofwel afwijkend, zien. Hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas neemt tegenover NU.nl als voorbeeld het verschil in hartklachten. Een hart is natuurlijk voor mannen en vrouwen hetzelfde orgaan. Toch uiten hartklachten, zoals aderverkalking, zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Bij mannen is het dichtslibben van de grote kransslagaders vaak het probleem, terwijl bij vrouwen vaker juist de kleinere vaatjes door veroudering dichtslibben of vaatkramp ontstaat.

The (hu)man body

Maas verklaart dat vrouwelijke kwalen als atypisch worden gezien, doordat de mannelijke patiënt eeuwen de norm is geweest. Ze noemt hierbij het beroemde werk The human body van Leonardo Da Vinci, dat maakte hij 550 jaar geleden. Tot op heden gebruiken we nog steeds het mannelijke lichaam als uitgangspunt. Door deze ‘achterstand’ is er ook veel minder onderzoek gedaan naar het vrouwelijk lichaam.

Alleen mannelijke proefpersonen

Veel onderzoeken zijn door de jaren heen alleen op mannen uitgevoerd, waardoor vrouwelijke kwalen niet aan het licht kwamen. Maas legt hierbij uit dat mannen vaak makkelijkere proefpersonen zijn. Dat komt omdat mannen geen last hebben van schommelende hormonen. Zelfs voor onderzoek op proefdieren werden tot vijf jaar geleden alleen mannelijke dieren gebruikt. Maar tegenwoordig is dit niet meer toegestaan en krijg je geen subsidie als je alleen onderzoek doet op mannelijk geslacht.

Lees ook: Vrouwen hebben grotere kans op bijwerkingen van medicijnen

Atypische klachten

Omdat er dus bij sommige ziekten of kwaaltjes voornamelijk de symptomen op basis van mannen zijn vastgelegd, kan het soms zijn dat je niet serieus wordt genomen. Je klachten komen niet overeen of worden niet goed begrepen, simpelweg omdat hier te weinig over bekend is. Zo vertelt Maas dat het vrouwelijke geslachtshormoon ontzettend veel invloed heeft op onder andere je nieren, je hersenen, het afweersysteem en je emoties. Maar hierover is nog te weinig bekend. Dat leidt soms tot heel frustrerende situaties. Hierdoor worden jouw vrouwelijke kwalen als atypisch bestempeld en krijg je misschien niet de juiste zorg.

Meer onderzoek naar vrouwelijke gezondheid

Maar er is ook positief nieuws. In de gezondheidszorg wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar specifiek vrouwelijke gezondheid. Ook is er steeds meer onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Toch zal het nog zo’n honderd jaar duren voordat er in de zorg echt gelijkheid tussen mannen en vrouwen zal zijn. Tot die tijd raadt Maas aan dat artsen klachten over vrouwelijke kwaaltjes serieus moeten nemen, ook als ze deze niet kunnen begrijpen of goed kunnen verklaren. Ook pleit de hoogleraar cardiologie ervoor om sekse en gender onderdeel te maken van de opleiding geneeskunde.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden