Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je elke dag voor het slapengaan zou moeten lezen

boek-lezen-voor-slapen.jpg

Sommige mensen doen het elke avond: lezen voor het slapengaan. Maar het grootste deel van de bevolking wil waarschijnlijk direct slapen wanneer ze in bed liggen. Dat is vrij logisch, want dan krijg je de meeste slaap. Maar toch is het aan te raden om vlak voor het slapengaan nog een paar pagina’s te lezen.

Dat heeft namelijk vele voordelen voor je.

Gemakkelijker in slaap

Het wordt aangeraden door slaapexperts om een dagelijkse routine aan te houden voordat je gaat slapen. Daardoor val je ’s avonds sneller in slaap. Dat komt doordat je brein onbewust het ’s avonds lezen van een boek gaat koppelen aan in slaap vallen.Wel is het belangrijk dat je alleen een papieren boek leest in bed. Een e-reader of tablet zorgt er juist voor dat je wakker blijft. Ook kun je beter geen spannend boek lezen voordat je naar bed gaat: daardoor blijf je doorlezen. Kies liever voor een rustgevende roman die je gemakkelijk kunt wegleggen.

Zes minuten

Als je veel stress hebt overdag kan dat ervoor zorgen, dat je minder goed slaapt. En slecht slapen kan weer leiden tot stress; zo beland je in een vicieuze cirkel. Het is wetenschappelijk bewezen dat slechts zes minuten intensief lezen per dag al stress vermindert. Ook helpt het, om je gedachten te verzetten en je zorgen even los te laten. Daardoor ga je dieper en rustiger slapen.

Minder eenzaam

Voel je je eenzaam? Ook dan is een boek lezen een goed idee. Lezen vergroot namelijk je inlevingsvermogen. Ook word je voor even deel van een andere wereld, waardoor je de ‘echte’ wereld even vergeet. In de fictieve wereld zijn vaak personages met wie je je kunt identificeren. Daardoor voel je je ook minder alleen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Mustreads
Beeld: iStock

Ook interessant