Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zóveel minuten per dag moet je lezen om je brein gezond te houden

zoveel-minuten-per-dag-zou-je-moeten-lezen-margriet.jpg

Van gezond eten en sporten tot het drinken van genoeg water: het kan allemaal helpen om jezelf een mentale boost te geven. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden.

Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden. Neurowetenschapper Kristen Willeumier legt aan Mind Body Green uit hoe dit precies zit.

Waarom lezen?

Je kunt natuurlijk veel WhatsApp-berichtjes en social media-reacties lezen, maar dit zijn slechts kortstondige ervaringen. Volgens Willeumier is het veel beter om een boek erbij te pakken en jezelf onder te dompelen in de pagina’s, zodat je echt vertrouwd raakt met de personages én iets nieuws leert. “Wanneer het brein leert, vormt het cognitieve kaarten”, zo legt ze uit. “Dus hoe meer je leest naarmate je ouder wordt, hoe scherper je je hersenen houdt.” En dat is niet alles: er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat je door regelmatig te lezen cognitieve achterstand kan vertragen én je geheugen goed kun houden.

Lees ook:
Snel afgeleid? Zo zet je jezelf tóch tot het lezen van een boek

Hoe sneller, hoe beter

Mensen die hun brein éxtra willen trainen, doen er ook goed aan hun leestempo wat te verhogen. Hiermee train je je hersenen nog intensiever. Maar wat je ook doet tijdens het lezen, zorg ervoor dat je in ieder geval minimaal 15 minuten leest. Alleen door dit minimum aan te houden kun je namelijk de gezondheid van je hersenen verbeteren. Dus zoek een boek dat je aandacht kan vasthouden en sla deze elke dag even open!

Bron | Mind Body Green
Beeld | Getty

v

Ook interessant