Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom vitamine C geen wondermiddel is tegen verkoudheid

Je kent het vast wel: je voelt aan je keel en/of neus dat er een verkoudheid aan zit te komen. Wat je doet, is extra gezond eten en iedere dag een vitaminepil slikken om hopelijk die opkomende verkoudheid de baas te zijn. Ook als je al verkouden bént, probeer je die af te remmen met vitamine C. Maar helpt dat wel?

Nou, volgens Quest is vitamine C helemaal geen wondermiddel tegen verkoudheid. We leggen je uit waarom.

Vitamine C en verkoudheid

Vitamine C houdt je weerstand op peil. Maar ook als we toch verkouden worden denken we dat vitamine C ons er snel weer bovenop helpt. Helaas zit het niet zo makkelijk in elkaar als het lijkt. In ons land krijgt de gemiddelde persoon al bijna twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. En of het dan helpt om nóg meer vitamine C te nemen bij een verkoudheid?

Klein effect

Uit meerdere studies blijkt dat het slikken van vitamine C-pillen een klein effect heeft op verkoudheid. Zowel de mensen die een grote dosis slikten als zij die dat niet deden, werden even vaak verkouden met vergelijkbare symptomen. Wat wel opviel is dat het slikken van de pillen ervoor zorgt dat verkoudheid minder lang aanhield. Verkouden worden was dus niet te voorkomen, maar de duur van de verkoudheid inkorten wél. Hoewel: hoe lang de verkoudheid duurt was slechts met 8 procent te verkorten. Een verwaarloosbaar effect dus. Sterker nog: een teveel aan vitamine C kan zelfs leiden tot buikklachten en diarree.

Lees ook: 5 redenen waarom je verkoudheid maar niet overgaat

Geen wondermiddel

Hoe komt het dan dat we vitamine C als een wondermiddel zien? Volgens Quest komt dat door de Amerikaanse chemicus Linus Pauling, die twee keer een Nobelprijs won. In zijn boek Vitamin C and the Common Cold uit 1970 stelde hij dat grote doses vitamine C verkoudheid kunnen voorkomen en daardoor geloven veel mensen dit nog steeds. Maar deze chemicus zat er dus helaas naast.

Bron | Quest

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden