null Beeld

Waarom vinden we het zo gênant om op werk te poepen?

Hoewel poepen hartstikke normaal is, schamen we er ons toch voor. We praten liever niet met andere mensen over onze poepgewoontes en veel mensen durven ook absoluut niet op hun werk te poepen. Maar waarom is dat toch zo?

We weten dat het hartstikke normaal is om te poepen, iedereen doet

het immers, dus wat maakt het uit dat een ander zou weten dat je hebt gepoept?

Bang om op werk te poepen

Uit een onderzoek van Acties.nl onder ruim duizend werkende Nederlanders blijkt dat maar liefst 39 procent van de ondervraagden liever niet op hun werk een grote boodschap doet. Vooral onder vrouwen is de poepschaamte groot: maar liefst 48 procent wacht liever met poepen tot ze thuis zijn. Opvallend genoeg is poepangst onder jongeren nog het grootst. In de leeftijdscategorie van 18 t/m 29 jaar poept 59 procent van de vrouwen liever niet op het werk. Onder mannen is dit 44 procent.

Lees ook: Waarom je eigenlijk een krukje zou moeten gebruiken tijdens het poepen

Psychologische angst

Volgens Marian Loth, toiletonderzoeker aan de TU Delft, zit de angst om te poepen bij veel mensen vrij diep. “Mensen hebben een psychologische angst voor poep,” zo vertelt ze aan RTL Nieuws. “Veel mensen schamen zich ervoor. Ze zijn bang dat een collega na hen het hokje ingaat en de geur kan ruiken.” Poepangst is echter niet van alle tijden. Vroeger was poepen niet iets waar je je voor hoefde te schamen. “In de Romeinse tijd was toiletteren een sociale gelegenheid. Maar door de jaren heen is het individueler geworden. We zijn ons er zelfs voor gaan schamen,” aldus Loth.

Hygiëne op werktoilet

Dat mensen liever niet op werk poepen heeft overigens niet alleen met schaamte te maken. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt dat de (slechte) hygiëne van een werktoilet voor veel mensen ook een rol speelt. “We hebben angst voor de poep van anderen, omdat we bang zijn ziek te worden. Bedrijven moeten er dus voor zorgen dat de wc's goed worden schoongemaakt.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld|iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden