null Beeld

Waarom vijftig worden helemaal niet erg is

De één ziet er vanaf haar veertigste al tegenop, de ander is er helemaal niet mee bezig: vijftig worden. Maar wat blijkt? Er verandert eigenlijk helemaal niet zo veel na het passeren van deze verjaardagsmijlpaal. 

Margriet samen met Activia

Of we nu dertig, veertig, vijftig of zestig worden: we willen ons vooral goed blijven voelen. Maar die vijftigste verjaardag is voor de meesten van ons wel nét iets meer een dingetje dan andere verjaardagen. Een Sara in de tuin, groot feest om deze mijlpaal te vieren en opmerkingen en grapjes alom. Want vanaf dan behoor je toch echt tot ‘de oudere generatie’, en niet meer tot de jonge garde. Het is zelfs een aparte doelgroep: met een speciale politieke partij, een eigen omroep en leeftijdsgebonden kortingen en uitjes. Terwijl de meeste ‘vijftigplussers’ vaker wel dan niet een drukke baan hebben, volop leuke dingen ondernemen én een gezin runnen. Zo veel verandert er niet in ons leven als we vijftig zijn geworden, toch? Zoals die uitgebluste, grijze Sara in de tuin zitten we er in ieder geval niet bij.

46% van de vrouwen let vanaf haar vijftigste meer op dat ze gezond en gevarieerd eet en meer beweegt

Positieve veranderingen

In een onderzoek van Activia** onder meer dan duizend vrouwen boven de vijftig* geeft 88% van hen aan dat haar leven is veranderd na haar vijftigste verjaardag. Maar dan vooral in positieve zin: zo genieten we veel meer van de kleine geluksmomenten, nemen we het leven meer zoals het komt en maken we ons minder druk dan voorheen. We weten beter wat belangrijk is en wat niet. Kijk, dat zijn veranderingen waar we alleen maar daar uit kunnen kijken. En of we moeite hebben met het passeren van ‘die gevreesde vijftig’? Helemaal niet: maar liefst 85% van de vrouwen vindt het niet lastig om ouder te worden. Ook de tijd terugdraaien zou slechts 32% soms willen doen. We zijn dus eigenlijk hartstikke happy met ons leven.

Gouden tip 1: leeftijd is niet meer dan een getal

Ons goed blijven voelen

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat ze merkt dat haar lijf verandert, maar vindt ook dat dat er nu eenmaal bij hoort. Dat het lichaam anders wordt, klopt inderdaad: ongeveer vanaf ons vijftigste verbruiken we minder energie en neemt de spiermassa af. Niks om ons druk over te maken, wel goed om rekening mee te houden. Want wie hetzelfde blijft eten als voorheen, zal merken dat ze langzaam aankomt. Van de ondervraagde vrouwen let dan ook 46% er vanaf haar vijftigste meer op dat ze gezond en gevarieerd eet en meer beweegt. Ook pakken we op tijd onze rustmomenten. En bijna de helft van de vrouwen probeert elke nacht zeven of acht uur te slapen.

Gouden tip 2: omring jezelf met positieve mensen

Geen gehaast

Je goed voelen is meer dan een gezond en fit lijf, ook na het passeren van de vijftig. Andere dingen die we doen om ons vanbinnen goed te blijven voelen: ons bewust richten op de mooie en positieve dingen in het leven en meer tijd voor onszelf nemen dan voorheen. Dat doen we ook ’s ochtends, want bijna de helft van de vrouwen staat bewust vroeg op, zodat ze zonder gehaast aan de dag kan beginnen.

Kortom: we blijven ons nog steeds goed voelen met de jaren. Niks om tegenop te zien dus, die vijftigste verjaardag. Eerder iets om naar uit te kijken.

Niet zomaar yoghurt

Waar we behoefte aan hebben verandert met de jaren, maar gevarieerde en evenwichtige voeding is altijd belangrijk, ook na ons vijftigste. Activia bevat een mix van yoghurtculturen, waaronder Bifidus, die voor een ongekend milde smaak zorgt. Bovendien is het een bron van calcium. De fruitsmaken zijn nu zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

undefined

null Beeld

Je goed voelen begint tenslotte van binnen*

*Activia is een bron van calcium en bevat levende yoghurtculturen. Kijk voor meer informatie op Activia.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden