null Beeld Getty Images/Caiaimage
Beeld Getty Images/Caiaimage

Waarom veel mensen een burn-out krijgen als ze nét terug zijn van vakantie

Dat veel mensen ziek worden als ze net vakantie hebben, is bekend. Maar wist je dat het ook voorkomt dat mensen een burn-out krijgen als ze net weer thuis zijn?

We leggen je uit hoe dat zit.

Adrenaline

Als aan een vakantie een stressvolle periode vooraf is gegaan - hard werken, sporten, kinderen, kortom: alle ballen hoog houden - en je die stresssymptomen genegeerd hebt, heeft je lijf te lang op adrenaline geleefd. Cortisol is, net als adrenaline, een stresshormoon. Als je lichaam stress voelt wordt er adrenaline aangemaakt, en daarna cortisol. Dit wordt aangemaakt in je bijnieren, en als dit te veel en langdurig gebeurt, raken je bijnieren uitgeput en kun je geen cortisol of adrenaline meer aanmaken. Je bent dan volledig uitgeput: dat is een burn-out.

Burn-out na vakantie

Of er een burn-out aan zit te komen, kun je op vakantie vaak al merken. Je kunt dan niet helemaal tot rust komen. Je hebt het gevoel dat je niet volledig oplaadt, en als het einde van je vakantie nadert, krijg je het benauwd. Bij terugkomst breekt het zweet je uit en zie je er enorm tegenop om weer te beginnen met werken. Na de eerste dag weet je echt niet hoe je dit moet blijven volhouden. Het is belangrijk om dit punt helemaal niet te bereiken en goed naar je lichaam te luisteren. Als je een burn-out hebt, kun je daar soms wel maanden of jaren last van hebben.

Test

Als je veel last hebt van stress en stresssymptomen ervaart, negeer die dan niet en ga bij de huisarts langs. Deze burn-out test is ook een manier om te achterhalen wat je situatie is. In het geval van een burn-out kun je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn: bij de eerste symptomen kun je de échte burn-out hopelijk nog voorkomen. Krijg je een volledige burn-out, dan zal het herstel een stuk langer duren. Blijf er dus niet mee zitten, ook als je twijfelt of het wel om een burn-out gaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Women's Health

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/Caiaimage

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden