Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is

koude-voeten-plassen.jpg

Hoewel de temperatuur overdag nog redelijk is, wordt het ’s avonds al een stuk koeler. En die overgang naar koude lucht heeft nogal wat effect op ons lichaam. Want is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat je bij kou vaker moet plassen?

En nee, dit komt niet omdat je bij lage temperaturen minder zweet…

Ingebouwde thermometer

Veel mensen hebben acuut hoge nood wanneer ze plotseling worden blootgesteld aan kou. Volgens Belgische onderzoekers heeft dat iets te maken met een soort ingebouwde thermosmetertjes in onze huid. Als die kou voelen, geven ze automatisch een seintje af waardoor je wilt plassen. Waarom dit zo is, hebben ze echter nog niet ontdekt.

Mogelijke verklaring

Sommige wetenschappers verklaren dat deze pavlovreactie ontstaat doordat de kou ervoor zorgt dat je bloedvaten krimpen. Daardoor is er minder ruimte voor je bloed en nieren om water uit het bloed te halen, waardoor het in je blaas terechtkomt. Andere onderzoekers beweren dat de daling van de temperatuur in de plasbuis zorgt voor het sterke gevoel om zo snel mogelijk de blaas te legen. De plasbuis is namelijk erg gevoelig en wanneer de huid eromheen afkoelt, reageert het orgaan direct door een plassignaal af te geven.

Lees ook
Waarom je vaker onder de douche zou moeten plassen

Overgang

Volgens de Nederlandse uroloog John Heesakkers is het vollopen van de blaas bij koude temperaturen een bekend probleem. “Met koud weer verergeren de problemen van mensen die al plasklachten hebben”, zegt Heesakkers tegen Trouw. “Ook vrouwen in de overgang kunnen hier last van krijgen. Tijdens de overgang neemt de bescherming van het slijmvlies rondom de plasbuis af, omdat er geen oestrogenen meer worden aangemaakt. En daardoor raakt de plasbuis sneller geïrriteerd.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NRC, Trouw
Beeld | iStock

Ook interessant