Margriet logo
null Beeld

Waarom vaak kaarsen in huis branden slecht voor je gezondheid is

’s Avonds gezellig de kaarsjes aan en lang tafelen nadat je je hebt uitgesloofd in de keuken. Klinkt als een goed avondprogramma. Toch is het voor de luchtkwaliteit in huis een iets minder goed idee. Bakken, braden en het branden van kaarsen is namelijk slecht voor je gezondheid en in één op zeven huizen leidt dit tot problemen. 

Vooral in de avonduren blijkt de luchtkwaliteit een stuk slechter te zijn.

Kaarsen branden is slecht voor je gezondheid

Nu de herfst en winter voor de deur staan (en we zo veel tijd thuis doorbrengen), wil je het in huis natuurlijk iets gezelliger maken. Kaarsen branden lijkt dan een simpele oplossing, maar slecht voor je gezondheid is het wel. TNO en Inhome Air Quality Consortium deden meer dan een jaar lang onderzoek in ruim honderd Nederlandse huizen naar de luchtkwaliteit. Daaruit blijkt dat er door het branden van kaarsen fijnstof vrijkomt. In woningen waar in de avonduren tussen 21.00 uur en 0.00 uur kaarsen branden blijkt in dit onderzoek de fijnstofemissie significant hoger.

Bakken en braden

Ook door bakken en braden in de keuken komt er fijnstof in de lucht. Dit onderzoek bevestigt ook de resultaten van een eerdere studie van TNO bij proefkeukens. Het blijkt daarmee dat in 15 procent van de Nederlandse woningen de fijnstofnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt overschreden. Als je wordt blootgesteld aan veel fijnstof kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kun je last krijgen van je luchtwegen. Vooral bij bakken en braden is daarom het gebruik van een goede kookafzuigkap belangrijk om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Verschil in kaarsen

Sommige andere onderzoeken menen dat geurkaarsen slechter zijn dan normale kaarsen. Volgens Theo de Kok, toxicoloog aan Maastrisch University, is dat niet waar. Aan NU.nl legt hij uit dat in principe alle kaarsen fijnstof uitstoten. Wel zit er verschil in de hoeveelheid fijnstof. Dat hangt af van het soort lont, de temperatuur waarop de kaars verbrandt en waar je de kaars aansteekt. Bij een plek met veel luchtstroom, bijvoorbeeld ergens op de tocht, kunnen de schadelijke stoffen zich beter verspreiden. Een wapperende kaars gaat bijvoorbeeld extra walmen, waardoor er meer vervuilende lucht vrijkomt.

Lees ook: Vrouw waarschuwt: steek nóóit een kaars aan met desinfecterende handgel op

Veilig kaarsen branden

Het is gelukkig niet zo dat als je een keer een kaarsje wil aansteken, je meteen je gezondheid op het spel zet. Maar wanneer je elke avond tientallen kaarsen brandt in een slecht geventileerde kamer, kan het wel gezondheidsproblemen opleveren. Zorg dus dat je slechts af en toe een kaarsje aansteekt en dat je dit in een goed geventileerde ruimte doet. Het liefst in een grote ruimte, zodat je aan een minder hoge concentratie schadelijke stoffen wordt blootgesteld.

Bron | TNO, RTL Nieuws, NU.nl

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden