Waarom uit eten gaan voor mensen met een voedselallergie ingewikkeld én gevaarlijk kan zijn  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom uit eten gaan voor mensen met een voedselallergie ingewikkeld én gevaarlijk kan zijn

Meer dan de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten vermelden niet goed welke allergenen hun voedingswaren bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties. En die verkeerde of ontbrekende informatie kan zéér gevaarlijk zijn voor ruim 400.000 Nederlanders met een voedselallergie.

Sinds 2014 is iedere horecaondernemer volgens de etiketteringswet verplicht om gasten die daarom vragen informatie te geven over de veertien meest voorkomende allergenen, waaronder gluten, pinda, noten, melk en ei. Dat kan schrifteling, mondeling of op de verpakking van de voedingsmiddelen.

Veel verkeerde of missende informatie

Het verspreiden van de juiste informatie rondom allergenen is heel belangrijk voor mensen met bijvoorbeeld een notenallergie, coeliakie of lactose-intolerantie. Sommige mensen kunnen namelijk zeer ernstig ziek worden of een allergische reactie krijgen wanneer ze wel een product met zo’n stofje erin binnenkrijgen. Daarom is er strenge wetgeving, al blijkt dat zeker niet alle restaurants en winkels zich daaraan houden.

De NVWA stelt dat er nog flink wat te verbeteren is, na inspectie bij ruim 5000 bedrijven. Vorig jaar voldeed 65 procent van de horecabedrijven niet aan de eisen; bij ambachtelijke bedrijven als bakkers, slagers en ijssalons ging het in 51 procent van de gevallen mis. Supermarkten en toko’s doen het iets beter: de informatievoorziening was bij 41 procent van de onderzochte bedrijven op maat.

Geen verrassende uitkomst voor ervaringsdeskundigen

De NVWA reageert geschrokken op deze uitkomsten en vindt dat het hoog tijd is dat horeca, winkeliers en retailers hun verantwoordelijkheid nemen. Ze zullen de overtredende horecagelegenheden, winkels en ondernemers later opnieuw controleren en zo nodig beboeten.

Mensen die zelf leven met een voedselallergie reageren daarentegen een stuk minder verrast. Zo zeggen Stichting Voedselallergie en de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) dat zij niet verbaasd zijn over de uitkomsten. “Nederland is al jaren het slechtste jongetje van de klas in Europa”, zegt Erna Botjes, voorzitter van de Stichting Voedselallergie tegen AD. Ze stelt dat veel restaurants gasten met een allergie als een last zien. “Wat een onzin, krijgen mensen soms te horen.” NCV-directeur Floris van Overveld stelt ook dat de kennis bij horecazaken vaak tekort schiet, bijvoorbeeld over kruisbesmetting wanneer er wel met granen gewerkt wordt in de keuken. Er is ook volgens hen dus nog veel te winnen op dit gebied.

Bron | NVWA, AD

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden