null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom tegen jezelf praten juist goed voor je is

Loop jij vaak in jezelf te mompelen (helemaal nu we nog steeds veel thuiszitten)? Goed zo! Wanneer je jezelf geregeld toespreekt, betekent dat niet dat je eenzaam bent of gek begin te worden. Integendeel. Onderzoek toont aan dat in jezelf praten allerlei voordelen heeft.

Uit een studie van de Universiteit van Toronto blijkt dat mensen die de neiging hebben om tegen zichzelf te praten zich goed staande weten te houden. De Canadese wetenschappers maakten voor het onderzoek gebruik van een groep proefpersonen waarbij ieder voor een televisie werd gezet.

Twee groepen

De deelnemers mochten alleen op de knop drukken als er een bepaald symbool op het scherm verscheen. Bij andere symbolen mochten zij niet op de knop drukken. Gedurende deze opdracht werd de ene helft van de proefpersonen gevraagd hun gedachten zo leeg mogelijk te maken, de andere helft werd verzocht in zichzelf te praten.

Meer zelfbeheersing

Uit de resultaten bleek dat mensen die tegen zichzelf spraken meer zelfbeheersing hadden en over meer wilskracht beschikten. "We ontdekten dat mensen impulsiever reageerden wanneer ze niet in zichzelf praatten", legt onderzoeker Michael Inzlicht uit. "Als we boodschappen die aan onszelf zijn gericht niet uitspreken, doet dat blijkbaar iets met onze controle en de manier waarop we ons gedragen. Daardoor functioneren we anders dan mensen die dat wel doen."

Negatieve uitspraken

Uit ander onderzoek blijkt dat we in 80 procent van de gevallen waarbij we in onszelf praten negatieve gedachten uitspreken. Hierbij gaat het vooral om dingen die we eigenlijk hadden moeten zeggen. Ook praten we graag tegen onszelf over angsten en onderwerpen waarover we ons zorgen maken. Door tegen jezelf te praten, breng je je eigen gevoelens en ervaringen naar buiten. Zo bepaal je voor jezelf wat je moet doen en hoe je je moet gedragen.

Positief maakt slim

Tegen jezelf praten zorgt er volgens de Amerikaanse psychologe Linda Sapadin ook nog eens voor dat je slimmer wordt. Het helpt om je gedachten te verduidelijken en om te bepalen wat precies belangrijk is. En het helpt bij het nemen van beslissingen. Wel stelt ze dat dit alleen effect heeft als je positieve dingen zegt. Mensen die op een positieve manier tegen zichzelf praten, hebben bovendien meer kans op een gezonder leven en minder stress. Zelfs het denken of uitspreken van optimistische zinnen terwijl je ze niet meent, werkt volgens haar positief. Mantra’s als: 'Ik ben gezond', 'Mensen houden van mij' en: 'Ik kan dit' leiden tot meer zelfvertrouwen. Door dit soort zinnen geregeld tegen jezelf te zeggen, kun je optimistischer en gezonder door het leven gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Express.co.uk, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden