null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom te weinig (en te veel) water drinken slecht is voor je brein

Vooral tijdens ziekte, of door het ouder worden kan het zijn dat je hydratatieniveau's niet helemaal in balans zijn. Wanneer je te weinig water drinkt heeft dit schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt nu dat het bij (oudere) vrouwen bovendien een negatief effect kan hebben op het brein.

Let wel: te veel drinken is ook niet goed voor het brein.

Ouderen sneller uitgedroogd

Het komt regelmatig voor dat ouderen minder drinken dan wordt aanbevolen. "Naarmate we ouder worden, nemen onze waterreserves af, doordat ook onze spiermassa minder wordt”, legt Hilary Bethancourt van de Penn State Universiteit uit. “Daardoor houden onze nieren minder vocht vast. Daarnaast zorgen hormonale veranderingen ervoor dat de signalen die normaal voor een dorstprikkel zorgen, afnemen. Het risico dat ouderen uitdrogen of niet genoeg water drinken, is door al die factoren dus groot.”

Hydratatie onder normale omstandigheden

Al langere tijd werd vermoed dat een tekort aan vocht, niet alleen schadelijk is voor ons lichaam, maar ook voor ons brein. Eerdere studies, die gericht waren op jonge gezonde mensen die uitgedroogd waren na het sporten of door de hitte, toonde al een verminderde hersenfunctie aan. Omdat ouderen extra kwetsbaar zijn voor cognitieve achteruitgang, besloot Bethancourt over te gaan tot een eigen onderzoek. Samen met een groep wetenschappers bekeek ze de effecten van de dagelijkse hydratatiestatus bij ouderen. De deelnemers werden dus niet eerst blootgesteld aan sport of hitte.

Grootschalig onderzoek

De wetenschappers analyseerden de gegevens van een landelijke steekproef onder 1271 vrouwen en 1235 mannen van 60 jaar en ouder. De deelnemers hadden in een vragenlijst aangegeven hoeveel ze de dag voor het onderzoek hadden gedronken en gegeten en moesten bloedmonsters afgeven. Uit deze gegevens analyseerden de wetenschappers de niveaus van natrium, kalium, glucose en ureumstikstof in het bloed van de deelnemers. De totale waterinname werd gemeten door een berekening van de gedronken dranken en het vocht uit alle voedingsmiddelen. Vervolgens moesten de deelnemers drie taken uitvoeren, waarin verschillende aspecten van de cognitieve status van de proefpersonen werd gemeten.

Opvallend resultaat

Al snel werd duidelijk dat er een trend leek te zijn tussen hogere cognitieve prestaties in relatie tot een adequate hydratatie. Toen de onderzoekers vervolgens andere factoren, zoals leeftijd, opleiding, en aantal uren slaap met de gegevens vergeleken, bleek er echter een minder groot verband. Op één groep na. Bij de vrouwelijke deelnemers was namelijk wél een duidelijk verband zichtbaar tussen verminderde cognitieve prestaties en een tekort aan vocht. Grappig genoeg bleek meer drinken niet de oplossing. Ook vrouwen die overgehydrateerd waren scoorden lager op de test. “Er lijkt dus een 'sweet spot' van hydratatie te zijn als het gaat om cognitieve functies”, verklaart Bethancourt.

Lees ook

Drink jij genoeg? Deze 9 symptomen kunnen wijzen op uitdroging

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden