Margriet logo
Waarom tanden poetsen en flossen zo belangrijk is voor een gezond hart  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom tanden poetsen en flossen zo belangrijk is voor een gezond hart

Natuurlijk is een goede mondgezondheid belangrijk voor je gebit, maar wist je dat het ook het risico verkleint op het krijgen van hart- en vaatziekten?

We leggen het je uit hoe dat zit.

Tanden poetsen en flossen

De staat waarin je mond en tandvlees verkeert heeft volgens experts een grotere impact op je gezondheid dan je misschien zou denken. Je tanden poetsen en flossen is een eenvoudige en effectieve manier om bacteriën op afstand te houden. De Mayo Clinic, een Amerikaans academisch medisch centrum, legt uit dat bacteriën zonder een goede mondhygiëne verschillende niveaus kunnen bereiken die kunnen leiden tot orale infecties, zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Maar los van afbraak aan de tanden, kan een slechte mondhygiëne ook zorgen voor andere gezondheidsproblemen. En verschillende hiervan kunnen je hart beïnvloeden, zegt Harvard Health Publishing. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de exacte relatie tussen de gezondheid van je mond en je hart te bepalen, zijn er wel al diverse onderzoeken die aantonen dat er een verband is. Slechte tanden zouden zorgen voor een hoger percentage kans op hart- en vaatziekten.

Link mondgezondheid en hart- en vaatziekten

Verschillende Harvard-experts theoretiseren dat dit twee oorzaken zou kunnen hebben. De eerste is dat de bacteriën die het tandvlees infecteren en gingivitis, eerste stadium van ontstoken tandvlees, en parodontitis, een ontsteking van het tandvlees, kaakbot en vezel, veroorzaken, ook naar andere bloedvaten in het lichaam reizen waar ze bloedvatontsteking en -beschadiging veroorzaken. Hierdoor is de kans op het krijgen van bloedproppen, een hartaanval en een beroerte groter.

Een andere theorie is dat in plaats van bacteriën die het probleem veroorzaken, het de immuunrespons van het lichaam is - een ontsteking - die voor schade kan zorgen in het hele lichaam, inclusief het hart en de hersenen. Toch is het Thomas Salinas, tandarts bij een Mayo Clinic, belangrijk om te melden dat het verzorgen van je tanden geen bewezen manier is om hartaandoeningen te voorkomen of het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Andere gezondheidsproblemen

Naast hart- en vaatziekten is mondhygiëne ook in verband gebracht met verschillende andere chronische gezondheidsproblemen. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wijzen er zelfs op dat ernstig tandverlies vijftig procent vaker voorkomt bij personen met astma, diabetes, emfyseem, leveraandoeningen, reumatoïde artritis, een beroerte geschiedenis en een slechte algehele gezondheid.

Tips voor een goede mondgezondheid

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen dat je mondgezondheid er op achteruit gaat. Zo is minimaal twee keer per dag je tandenpoetsen natuurlijk het begin. Wil je het écht goed aanpakken? Dan kun je zelfs na de lunch nog een keer met je tandenborstel in de weer gaan. Ook minstens één keer per dag flossen helpt. Vermijd toegevoegde suikers zo veel mogelijk en probeer tot slot zo gezond mogelijk te eten. Een voedingspatroon met veel groente helpt de balans tussen de verschillende bacteriën in de mond in goede orde houden.

Bron | Best Life

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden