null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom stopt Denemarken als enige land met het Janssen-vaccin?

Na het AstraZeneca-vaccin stopt Denemarken als enige Europese land ook met het toedienen van het Janssen-vaccin. Voor beide geldt als reden dat het zeer zeldzame bijwerkingen kan veroorzaken bij een kleine groep mensen. In de rest van Europa weegt dat nadeel niet op tegen de voordelen van de vaccins. Waarom trekt Denemarken dan toch een ander plan?

Kan Denemarken zich het permitteren om twee vaccins te schrappen, of lopen zij hier ernstige vertraging door op?

Denemarken stopt met het Janssen-vaccin

Eerder werd het AstraZeneca-vaccin al uit het Deense vaccinatieprogramma geschrapt, maar nu stopt het land ook met het Janssen-vaccin. Hoewel het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) twee weken geleden nog de conclusie trok dat de mogelijke kleine kans op zeldzame bijwerkingen niet opwoog tegen de voordelen van de vaccinatie, laat de Deense Gezondheidsautoriteit weten dat de voordelen van het coronavaccin juist niet opwegen tegen de ernstige bijwerkingen.

Dat Denemarken niet bereid is om dit risico te nemen, komt volgens de gezondheidsautoriteit doordat ze dit simpelweg niet hoeven. De beslissing om beide vaccins te schrappen heeft namelijk vooral effect op de jongere leeftijdsgroepen. Volgens de Deense Gezondheidsautoriteit krijgt deze groep hierdoor hun vaccin later dan verwacht, maar hebben zij ook veel minder kans om ernstig ziek te worden.

Denemarken ligt goed op schema

Daarnaast laat de gezondheidsautoriteit weten dat het goed gaat met hun vaccinatieprogramma. Het land heeft weinig last van vertragingen en heeft net als andere Europese landen een extra levering van Pfizer-vaccins gekregen. Het gaat in Denemarken om 650.000 extra vaccins in het tweede kwartaal. Dat Denemarken stopt met AstraZeneca en het Janssen-vaccin levert naar verwachting een vertraging van twee tot vier weken op.

In Nederland ligt dat anders, daar wordt het Janssen-vaccin nog als belangrijker onderdeel gezien voor de vaccinatiestrategie, omdat hiermee de grootste groep mensen gevaccineerd zal worden: de volwassenen tussen de 18 en 65 jaar.

Lees ook: Als je corona krijgt na je eerste vaccinatie, moet je dan de tweede prik nog halen?

Virus beter onder controle

Aan de Volkskrant legt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in Kopenhagen, uit dat de intensiteit van het coronavirus in Denemarken beduidend lager is dan in Nederland. Denemarken heeft relatief weinig besmettingen, namelijk zo’n 5 tot 600 per dag. Er zijn ongeveer 25 ziekenhuisopnames per dag en in totaal liggen er zo’n 200 mensen in het ziekenhuis, waarvan 25 op de intensive care. Het land heeft 1000 ic-bedden en de druk op de zorg is daardoor veel minder hoog dan in Nederland. Volgens Westendorp is dit ook een reden dat Denemarken zich het een en ander kan permitteren.

Vrijwillig prikken

Over het algemeen is de Deense politiek het eens met het besluit om de twee vaccins niet meer toe te dienen. Toch zijn er wel een aantal politici die willen dat mensen zich vrijwillig kunnen aanmelden, indien zij toch het AstraZeneca- of Janssen-vaccin willen.

Bron | de Volkskrant, NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden