Waarom sommige organen sneller verouderen dan anderen
Je fysieke leeftijd kan verschillen van je daadwerkelijke leeftijd, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat dit ook nog eens per orgaan kan afwijken. Zo kunnen je darmen zomaar 10 jaar ‘ouder’ zijn dan je lever of longen.
En dat heeft dus niet alléén met je levensstijl te maken.
Verschillende klokken per orgaan
Dat veel keuzes in je levensstijl van invloed zijn op de gezondheid van je organen, zal voor niemand als verrassing komen. Wie rookt heeft over het algemeen fysiek oudere longen dan iemand die nog nooit een sigaret heeft aangeraakt en mensen die regelmatig aanschuiven bij een fastfoodrestaurant zullen minder gezonde darmen hebben dan zij die leven van de gezonde voeding. Je zou dus kunnen zeggen dat elk orgaan een eigen ‘klok’ heeft, en dat niet je hele lichaam even oud is als jijzelf. Maar dat dat niet alleen door je levensstijl komt, ontdekten wetenschappers recent.
In een studie deden ze onderzoek bij ruim 4000 gezonde volwassenen. Er werd onder andere gekeken naar het bloed, de ontlasting, de gezondheid van de darmflora, de stofwisseling en de fitheid van de proefpersonen. Het doel van het onderzoek? De verouderingssnelheid van de organen meten. En daaruit bleek dus dat resultaat: onze organen hebben verschillende biologische klokken. Hoewel dat in principe niets nieuws is, “We weten bijvoorbeeld al dat de dominante hand sneller veroudert dan de andere,” stelt hoofd van het onderzoek Zhou, “en ook onze huid veroudert op verschillende delen van ons lichaam anders,” kwamen de wetenschappers wel met een verrassende wending.
Lastige combinatie
De verschillen in biologische leeftijd van je organen kunnen namelijk niet alleen door je levensstijl komen, maar kunnen ook genetisch bepaald zijn. Zhou en zijn team ontdekten dat een diverse darmflora voor een jonge, gezonde darm zorgt, terwijl de nieren juist biologisch ouder worden van een diverse darmflora. Een lastige combinatie dus, waar je levensstijl maar weinig mee van doen heeft: “Het lijkt erop dat de nierleeftijd en de darmleeftijd negatief gecorreleerd zijn,” aldus Zhou. Zijn verklaring voor deze ontdekking? De diverse darmflora zou ervoor zorgen dat de nieren harder moeten werken, waardoor ze zwaarder worden belast. En je snapt: dat levert snellere veroudering op.
Bron | Scientias