null Beeld

Waarom sommige mensen vaker moeten plassen dan anderen

Sommige mensen moeten om de haverklap plassen, terwijl anderen gerust een halve dag hun blaas niet hoeven te legen. Hoe kan het dat sommige mensen zo vaak moeten plassen? Uroloog Michael Ingber geeft het verlossende antwoord.

Gemiddeld plast een persoon zo’n zes à zeven keer per dag, maar ergens tussen de vier en tien keer wordt als normaal beschouwd.

Oorzaken

Bij sommige mensen ligt dit aantal echter veel hoger, veroorzaakt door aandoeningen die een effect kunnen hebben op de urinewegen. Uroloog Michael Ingber geeft een opsomming van de meest voorkomende oorzaken:

1. Je hebt polyurie

Michael Ingber: "Sommige mensen hebben vaak het gevoel dat ze moeten plassen, terwijl hun blaas eigenlijk leeg is. Maar bij mensen met polyurie maakt het lichaam ook daadwerkelijk meer urine aan dan normaal, soms wel tot vijf keer meer dan bij een gemiddelde volwassene."

2. Je hebt veel stress

"Raar maar waar: ook stress kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Bij stress sturen je hersenen signalen uit die ervoor zorgen dat je eerder de drang voelt om te plassen. Daarnaast verhoogt stress het cortisolgehalte in het bloed. Die verhoogde cortisollevels spelen in op onze hormoonhuishouding, wat ertoe kan leiden dat je je sneller opnieuw richting het toilet begeeft."

3. Je eet iets wat een effect heeft op je blaas

"Dat bepaalde voedingsmiddelen met je darmen kunnen rommelen, is algemeen bekend. Maar blijkbaar kan je blaas ook gevoelig zijn voor sommige voedingsmiddelen. Als je vaak moet plassen, is het verstandig om pikante en zure producten zo veel mogelijk te laten staan."

4. Je hebt het koud

"Als het kouder wordt, geeft een bepaald ionenkanaaltje in je lichaam een signaal af. Hierdoor trekt je blaas samen waardoor je moet plassen."

5. Je blaas is overactief

"Een overactieve blaas trekt uit zichzelf samen en geeft je het gevoel dat je moet plassen, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Een overactieve blaas kan meerdere oorzaken hebben, die bij mannen en vrouwen verschillen. Bij vrouwen kan het worden veroorzaakt door een urineweginfectie, niet-kwaadaardige gezwellen op de baarmoeder, blaasontstekingen of verzwakte bekkenbodemspieren. Bij mannen kan er sprake zijn van een vergrote prostaat, blaaskanker, blaasstenen of een infectie aan het urinewegstelsel."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden