null Beeld

Waarom sommige mensen heel erg naar zweet ruiken en anderen niet

Veel mensen associëren zweetlucht met slechte hygiëne, maar wist je dat dit in de meeste gevallen niet zo is? Of je wel of niet ‘stinkt’ tijdens het transpireren heeft vooral te maken met de bacteriën die zich op je huid bevinden. In veel gevallen is het naar zweet ruiken dus gewoon een kwestie van pech…

Maar hoe ontstaat zo’n vieze zweetgeur nu precies? En welke factoren hebben invloed op je lichaamsgeur? Dermatoloog Katie Ongena legt het uit.

Oorzaak nare geur

Volgens Katie ruikt eigenlijk niemand naar zweet, aangezien zweet zelf reukloos is. Zweet heeft echter wel te maken met het vervelende geurtje dat sommige mensen bij zich dragen. “Lichaamsgeur is een ingewikkeld probleem. In principe heeft het niets te maken met zweten: zweet hééft namelijk geen geur. Pas wanneer het zich vermengt met de synthetische stof van je trui of de bacteriën op je huid, ontstaat er een specifieke geur. Een geur die overigens maar door een deel van je omgeving als hinderlijk zal worden beschouwd. Lichaamsgeur varieert ook sterk van je afkomst. Iemand met een donkere huidskleur heeft bijvoorbeeld niet dezelfde lichaamsgeur als iemand met een lichte huidskleur. Ook je eet- en leefgewoonten bepalen in grote mate hoe je ruikt,” zo legt Katie uit in Humo.

Lees ook: is dagelijks deodorant gebruiken schadelijk voor je gezondheid?

Kwestie van pech

Mensen die een penetrant luchtje afscheiden tijdens het transpireren, kunnen hier volgens haar eigenlijk weinig aan doen. “Mensen die heel erg ruiken hebben gewoon pech. Ze hebben als het ware ‘persoonsgebonden’ bacteriën die hun lichaamsgeur in sterke mate bepalen. Vergeet niet dat er miljoenen bacteriën over onze huid verspreid zitten. Dit is iets waar je als mens amper controle over hebt. Daarnaast zijn ze ook nog eens moeilijk uit te roeien. Regelmatig schone kleren aantrekken kan wel helpen: zweet dat in de kleren trekt is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Maar ook de vochtigheid en warmte zijn medebepalend.”

Tips tegen zweten

Hoewel je dus weinig aan je lichaamsgeur kunt doen, kunnen de volgende tips wel een beetje helpen:

  • Houd rekening met de kleding die je draagt. Synthetische stoffen zorgen er juist voor dat bacteriën je oksels opzoeken.
  • Drink zo min mogelijk frisdrank. Als jij een sterke zweetgeur hebt, kan dat komen doordat je lichaam veel afvalstoffen laat gaan.
  • Drink voldoende water.
  • Geef jezelf de ruimte om te zweten.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Humo

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden