null Beeld

Waarom sommige mensen álles kunnen eten zonder aan te komen

Dat het leven soms niet eerlijk verdeeld is, blijkt wel uit het feit dat sommige mensen alles kunnen eten zonder ook maar een gram aan te komen. Anderen komen bij wijze van spreken al aan bij het zien van een stukje taart. Maar hoe kan het toch dat de één sneller aankomt dan de ander?

Helaas heeft dit te maken met iets waar je geen invloed op hebt, namelijk je stofwisseling.

Werking van stofwisseling

Onder de stofwisseling verstaan we processen die in je lichaam plaatsvinden, waar je geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan het kloppen van je hart en het verteren van eten. Hier is energie voor nodig en hoe sneller je stofwisseling is, hoe meer energie je verbruikt en hoe meer je verbrandt.

Lees ook: met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Rol van spierweefsel

Hoe snel je stofwisseling werkt, verschilt per persoon. Bij de één werkt ie snel, terwijl de ander juist een trage stofwisseling heeft. Het tempo hiervan wordt onder andere bepaald door je spierweefsel. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe hoger je stofwisseling is. Omdat mannen over het algemeen meer spierweefsel hebben dan vrouwen, hebben ze ook een hoger metabolisme. Dit betekent dat hun lichaam meer energie verbruikt.

Verschillende factoren

Ook je leeftijd speelt een rol bij de snelheid van de stofwisseling. Hoe jonger je bent, hoe hoger je stofwisseling is. Tot slot speelt erfelijkheid ook nog een rol. Afhankelijk van je lengte, leeftijd, geslacht en gewicht wordt het tempo van je stofwisseling bepaald, zo legt hoogleraar ‘voedselinnameregulatie bij de mens’ Margriet Westerterp-Plantenga uit.

Toch ook zelf invloed

Daarnaast speelt je levensstijl natuurlijk ook nog een rol. Mensen die zeggen een snelle stofwisseling te hebben, blijken over het algemeen ook een actief leven te leiden. De bewering ‘Ik kan alles eten wat ik wil’ is volgens Westerterp-Plantenga dan ook relatief. “Het type mens dat alles lijkt te kunnen eten, wil meestal niet heel veel.” De drang naar eten is voor iedereen anders; sommigen bezwijken nu eenmaal eerder voor lekkere trek dan anderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Jan Magazine

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden