Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom een sociaal vangnet heel goed is voor je gezondheid

sociaal-vangnet.jpg

Mag jij jezelf gelukkig prijzen met lieve vrienden en familieleden die altijd voor je klaarstaan als het nodig is? Gefeliciteerd! Een sociaal vangnet is niet alleen goed voor je gemoedstoestand. Het heeft ook een positief effect op je lichamelijke gezondheid.

Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Ohio ontdekten dat mensen met een goed sociaal vangnet minder van het eiwit CRP in hun bloed hebben. Dit eiwit wordt in toenemende mate aangemaakt wanneer je last hebt van ontstekingen en infecties. Makkelijker gezegd: hoe hoger de CRP-waarden in je bloed, hoe groter de kans dat je last krijgt van chronische ontstekingen. En die laatste kunnen op hun beurt weer leiden tot kanker en hartaandoeningen.

Vragenlijst en bloedonderzoek

De wetenschappers baseren deze conclusie op een onderzoek onder 1.054 gezonde Amerikaanse volwassenen. De deelnemers moesten in een vragenlijst aangeven hoeveel steun ze ondervinden van de mensen die het dichtst bij hen staan. Ook vulden ze een vragenlijst in waarmee hun zelfrespect kon worden beoordeeld. Ongeveer twee jaar na het onderzoek werd het bloed van de ondervraagden onderzocht op CRP-waarden. De resultaten toonden aan een verhoogd niveau van waargenomen sociale steun kon worden gekoppeld aan een lager niveau van CRP. Op één uitzondering na…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Uitzondering op de regel

De onderzoekers ontdekten dat er één karaktereigenschap is die ervoor zorgt dat de gezondheidsvoordelen teniet worden gedaan. Mensen met weinig zelfvertrouwen en een lage dunk van zichzelf hadden hogere CRP-niveaus in hun lichaam dan de deelnemers met een positiever zelfbeeld. “Mensen met een positief zelfbeeld profiteren sowieso al van veel voordelen in vergelijking tot mensen met weinig eigenwaarde. En sociale ondersteuning helpt hen daar ook nog eens bij. Het zorgelijke is dat mensen die de steun juist het hardst nodig hebben, er door hun lage eigendunk geen positieve effecten van ondervinden,” zegt hoofdonderzoeker David Lee.

Minder zelfvertrouwen, meer stress

Lee voerde het onderzoek uit met Baldwin Way, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Ohio. Way vermoedt dat mensen met een negatief zelfbeeld mogelijk meer stress voelen als mensen in hun omgeving hen proberen te helpen. “Ze hebben misschien het gevoel dat ze de hulp niet verdienen of maken zich zorgen omdat ze vinden dat ze te veel van hun vrienden en familie vragen. Daardoor zijn ze minder goed in staat om van de positieve effecten van hun sociale vangnet gebruik te maken.”

Lees ook
Dit is het verschil tussen jaloezie bij mannen en vrouwen

Bron| Science Daily
Beeld| iStock

Ook interessant