null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom sneltesten volgens het RIVM kunnen leiden tot méér coronabesmettingen

Het gebruik van sneltesten kan mogelijk leiden tot een toename van het aantal coronabesmettingen. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in zijn technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer. Hoe zit dat precies?

De RIVM-baas is echter niet tegen het gebruik van de sneltesten. Wel denkt hij dat er goed nagedacht moet worden over hoe deze ingezet worden.

Sneltesten

Eerder maakten demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge bekend dat het kabinet delen van de samenleving versneld wil openen door sneltesten in te zetten. Met een sneltest zou je dan bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je niet besmet bent met het coronavirus om toegang te krijgen tot grotere evenementen. Ook wil het kabinet ze inzetten om onderwijs op hogescholen en universiteiten weer toegankelijk te maken voor studenten. Jaap van Dissel plaatste woensdag kanttekeningen bij die plannen.

Meer coronabesmettingen door sneltesten

Hij zegt namelijk dat het grootschalig gebruik van sneltesten in theorie juist kan leiden tot meer coronabesmettingen. Dat komt omdat de uitslagen van dergelijke testen namelijk nooit volledig betrouwbaar zijn, zegt de RIVM-directeur. En om die reden "ga je dus gevallen missen die wel degelijk het virus bij zich dragen, maar negatief testen", zei hij gisteren. En als mensen zich na zo’n negatieve sneltest helemaal veilig voelen en zich niet meer aan de regels houden, kan dat dus voor flink wat extra coronabesmettingen zorgen.

Lees ook:

Hoe een ‘simpele’ verkoudheid kan voorkomen dat je ziek wordt door corona

Wél zinvol

Toch benadrukt hij wel dat de sneltesten heel zinvol kunnen zijn. Ze kunnen namelijk wel coronabesmettingen aan het licht brengen bij mensen zonder klachten die dat anders niet zouden weten. Daardoor verspreiden zij het virus minder snel, waardoor het aantal coronapatiënten beperkt kan blijven. Maar het is wel van groot belang om ook na een negatieve testuitslag met een sneltest toch de coronamaatregelen na te leven. Als je namelijk een zelftest doet en je laat na een vals-negatieve uitslag de basismaatregelen los "dan heb je dus een grotere kans op verspreiding in zo’n situatie", aldus Van Dissel in de Tweede Kamer.

Coronamaatregelen in verpleeghuizen

Ook in verpleeghuizen waar alle bewoners al een vaccinatie gehad hebben, kan bezoek de maatregelen volgens Van Dissel niet zomaar loslaten. Want hoewel de bewoners beschermd zijn tegen de effecten van het coronavirus, is nog onduidelijk of zij het na vaccinatie alsnog kunnen doorgeven aan anderen. Op die manier zou bezoek het virus dus ongemerkt uit het verpleeghuis kunnen meenemen, en het vervolgens weer verspreiden. Ook hier moeten we volgens Van Dissel dus nog even geduld hebben en volhouden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY's voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina's puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden