Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Sneller dronken in de zon? Dít is waarom alcohol dan meer effect heeft

sneller-dronken-in-de-zon-dit-is-waarom-alcohol-dan-meer-effect-heeft.jpg

Voel jij je altijd na één of twee wijntjes in de zon al helemaal aangeschoten, terwijl je in de winter na drie glazen nog nergens last van hebt? Veel mensen denken eerder dronken te worden in de zon, maar kan dat ook echt?

Want welk weer het buiten ook is, de hoeveelheid alcohol in een wijntje blijft gelijk.

Energie en bloedvaten

Er blijkt nog maar weinig onderzoek gedaan te zijn naar of alcohol je écht sneller dronken maakt als de zon schijnt, maar er zijn wel een paar logische verklaringen te vinden. Zo is je lichaam in de zon veel harder aan het werk om je energiehuishouding op peil te houden en niet oververhit te raken. Dat kost veel energie – net als alcohol drinken – waardoor je lichaam de alcohol mogelijk minder goed kan verwerken. Daardoor komt er meer in je bloed terecht, en voel je de effecten dus ook een stuk sneller. En als het weer buiten op standje sauna staat, zetten je bloedvaten uit. Daardoor neemt de bloedtoevoer naar je bloedvaten toe, waardoor de alcohol zich sneller verspreidt door je lichaam. Zo komt het dus ook sneller bij je hersenen terecht, waardoor je je dus sneller dronken voelt in de zon. Logisch, toch?

Lees ook: Checkgesprek en reserveren: dít kun je verwachten van een horecabezoek in coronatijd

Meer dorst

Daarnaast zweten we in de zon natuurlijk een stuk meer, waardoor je weer meer dorst krijgt. En in plaats van een glas water, drinken we dan júist ons alcoholhoudende drankje een stuk sneller leeg. We hebben meer dorst, dus drinken we sneller én misschien wel meer. Terwijl je dénkt sneller dronken te worden in de zon, drink je misschien wel onbewust een stuk meer dan tijdens een avond op de bank.

Meer kans op verbranden

Iets waar wel onderzoek naar is gedaan, is dat je een stuk sneller verbrandt als je op een zonnige dag nét iets te veel drinkt. Uit onderzoeken naar drinken in de warmte blijken de afbraakstoffen van alcohol je gevoeliger te maken voor de zon. In combinatie met een felle zon, kan alcohol het risico op melanoom – een agressieve vorm van huidkanker – vergroten. Niet té lang op het terras in de zon blijven zitten, niet te veel drinken én goed insmeren dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte Kringen, Esquire
Beeld | iStock

Ook interessant