null Beeld

Waarom rimpels krijgen onvermijdelijk is (en hoe je het zo veel mogelijk kunt voorkomen)

De een heeft er meer last van dan de ander, maar het krijgen van rimpels is onvermijdelijk. Waarom krijg je eigenlijk rimpels als je ouder wordt?

Een dermatoloog legt uit hoe je rimpels zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Ontstaan van rimpels

Satish Lubeek, dermatoloog in het Radboudumc in Nijmegen, legt uit dat rimpels ontstaan door veranderingen in de lederhuid. De huid bestaat uit meerdere lagen: de bovenste laag is de opperhuid, daaronder ligt de lederhuid. Als je jong bent is deze laag stevig en elastisch en houdt het veel vocht vast. Zo rekt de huid mee als je lacht of gaapt en veert hij daarna ook weer terug. Als je ouder wordt, worden de stevige en elastische bundels in de lederhuid afgebroken. Ook houdt de huid minder vocht vast, met als gevolg dat er rimpels ontstaan.

Zonlicht

Volgens Lubeek zijn er bepaalde invloeden van buitenaf die de veroudering van de huid kunnen versnellen. "De allerbelangrijkste is de zon. Ik kan aan rimpels meestal goed zien hoeveel zon mensen hebben gehad. Vergelijk de huid van je gezicht maar eens met de huid van je billen. Het verschil dat je ziet, komt door de zon. Huid die weinig zon heeft gezien, heeft vaak fijne rimpels. Waar veel zon is geweest, zijn rimpels dieper en wat grover." Dit komt doordat uv-straling in zonlicht de elastische eiwitbundels in de huid versneld afbreken.

Roken

Een andere oorzaak voor een versnelde veroudering van de huid, is roken. Volgens Lubeek hebben rokers vaak een specifiek rimpelpatroon, met diepe rimpels rond de mond en ogen. Het is nog niet bekend waarom de rimpels van mensen die roken juist op deze plekken voorkomen. Verder kunnen alcohol en luchtvervuiling invloed hebben op de huid veroudering.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Rimpels voorkomen

Volgens dermatoloog Satish is het smeren van zonnebrandcrème dé tip om rimpels te voorkomen. Dit is veel effectiever en bovendien goedkoper dan anti-rimpelcrème. "Ga verstandig met de zon om. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen."

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden