Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom praten we in onze slaap? De slaapexpert geeft antwoord

waarom-praten-we-in-onze-slaap-slaapexpert-geeft-antwoord.jpg

We doen het allemaal weleens: praten in onze slaap. Meestal blijft het bij slecht verstaanbaar gebrabbel, maar sommige mensen lijken hele gesprekken te voeren. Hoe kan dat? En kun je echt geheimen opbiechten terwijl je ligt te dromen? De slaapexpert geeft antwoord.

Eigenlijk weten wetenschappers nog helemaal niet zo goed waarom we praten in onze slaap, vertelt Marike Lancel, bijzonder hoogleraar slaap en psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). “Gedacht wordt dat er tijdens de diepe slaap een korte activatie plaatsvindt in de hersenen. Die is niet sterk genoeg om het complete brein wakker te schudden, maar kan wel eventjes een gedeelte activeren dat gedrag als praten en lopen in gang kan zetten.”

Praten in slaap

Door deze korte activatie kunnen we ineens een heel verhaal houden terwijl we gewoon doorslapen. We kunnen tijdens onze diepe slaap ook gaan rondwandelen. “Dat gaat ook weleens mis”, erkent de hoogleraar. Want de prefrontale cortex, het gedeelte van onze hersenen waarmee we ons gedrag kunnen controleren en aanpassen aan de omstandigheden, slaapt namelijk gewoon door! We hebben, kortom, geen idee wat we aan het vertellen of aan het doen zijn.

Rusteloze benen

Maar waardoor kunnen onze hersenen ineens (deels) geactiveerd worden? Door allerlei dingen, vertelt Lancel. Bijvoorbeeld door slaapapneu. Door de apneu kunnen mensen niet goed ademhalen, waardoor ze halfwakker worden om een teug zuurstof te inhaleren. Hier merken ze zelf vaak niks van, ze slapen daarna gewoon verder.

Lees ook: Word je telkens moe wakker? Zo zorg je voor meer diepe slaap

Maar intussen zijn hun hersenen wel eventjes gestimuleerd, wat de kans op slaappraten en slaapwandelen vergroot. Ook rusteloze benen, sommige medicijnen, koffie, alcohol, stress en geluiden kunnen een korte activatie van de hersenen uitlokken. Zelf was Lancel als kind erg gevoelig voor geluiden als ze sliep. “Mijn vader vroeg een keer voor de grap of ik zin had om te gaan zwemmen. Voor hij het wist, stond ik beneden met mijn zwemspullen. Terwijl ik al die tijd sliep! Als hij niks had gevraagd, was ik waarschijnlijk gewoon blijven liggen.”

Oververmoeidheid belangrijke factor

Ook erfelijkheid en oververmoeidheid zijn belangrijke factoren bij slaappraten. Mensen die bijvoorbeeld een lange vliegreis achter de rug hebben en last hebben van een jetlag, hebben de volgende nacht een grotere kans om te gaan praten en wandelen in hun dromen. Door het slaapgebrek zullen ze dieper slapen.

En hoe dieper de nachtrust, hoe groter de kans op nachtelijke gesprekken, weet de hoogleraar. “Dit soort verschijnselen treden vooral op tijdens onze diepe slaap. Daarom praten kleine kinderen ook vaker in hun slaap dan volwassenen: zij slapen dieper en deze fase van de slaap duurt bij hen ook langer.”

Onze wildste dromen blijven geheim

Mensen die geregeld praten in hun slaap, zijn soms een beetje bang dat ze ’s nachts geheimen opbiechten. Maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk, stelt Lancel ons gerust. “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand op deze manier een bekentenis heeft gedaan. Iemand die slaapt, kan waarschijnlijk ook niet bewust op vragen reageren. Het líjkt misschien alsof diegene terugpraat als je iets vraagt, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.”

Van een gepassioneerde vrijpartij met die leuke collega of de tennisleraar in onze dromen krijgt onze partner zelfs helemaal niks mee. Dat komt omdat we dit soort heftige dromen niet tijdens onze diepe slaap beleven, maar tijdens de REM-slaap (de ‘droomslaap’). Deze fase is qua hersenactiviteit bijna niet te onderscheiden van wakker zijn, met één groot verschil: je kunt absoluut niet praten of bewegen. Gelukkig maar misschien, anders zouden we onze dromen uitleven en de gekste dingen doen en zeggen!

Lees ook: Zó weet je welk slaapritme het beste bij jou past

Tijdens onze diepe slaap kunnen we ook wel dingen beleven, aldus de hoogleraar, maar die zijn ‘wat gewoner en minder bizar’ dan tijdens de REM-slaap. “Je kunt best hardop gesprekken voeren met degene met wie je bezig bent in je slaap. Maar dat wil nog niet zeggen dat het om gesprekken gaat die veelbetekenend zijn.”

Niet wakker maken

Praten in je diepe slaap is niks om je zorgen over te maken. Het wordt hooguit vervelend als je jezelf of degene die naast je ligt wakker maakt met je stemgeluid. Praat je partner veel in zijn slaap of doe je dat zelf? Dan kun je kijken wat dit gedrag uitlokt, zoals alcoholgebruik of een slaaptekort, en dat proberen te veranderen. Anders is het devies om lekker te blijven babbelen.

“Wie last heeft van het nachtelijk gepraat van een partner, kan oordopjes dragen of in een andere kamer gaan slapen”, adviseert Lancel. Een slaapwandelaar kun je eventueel terug naar bed begeleiden zonder hem wakker te maken. “Het is heel moeilijk om iemand uit zijn diepe slaap te halen”, weet de hoogleraar. “En als hij wakker wordt, is hij verward en weet hij niet wat er aan de hand is. Tijdens deze slaapfase slaat ons geheugen namelijk niet op wat er tijdens de slaap zelf gebeurt. Dus wat we ook zeggen of doen in de diepe slaap: we kunnen ons er weinig tot niks van herinneren.”

Lees ook: Dit is hoeveel slaap je volgens je sterrenbeeld per nacht nodig hebt

Beeld | Getty Images

Ook interessant