Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom pollen een slechte invloed op ons antivirale afweersysteem hebben

Of je doorgaans nou last van hooikoorts hebt of niet: uit nieuw onderzoek blijkt dat pollen invloed hebben op ons viraal afweersysteem. Aan het begin van de lente neemt de concentratie pollen in de lucht bijna altijd toe. In diezelfde periode stijgt ook het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt met luchtweginfecties.

Met behulp van een nieuw onderzoek is gekeken of de blootstelling aan pollen invloed heeft op de virale afweer, zowel bij mensen met als zonder een pollenallergie. En die invloed blijkt groter te zijn dan gedacht.

Pollen invloed op afweersysteem

De studie naar dit verband bestond uit onderzoek op mensen, muizen en celonderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan pollen wel degelijk de adequate immuunreactie van het lichaam tegen virussen vermindert. Even kort uitgelegd: de hoeveelheid interferonen en pro-inflammatoire chemokinen in de luchtwegepitheel nam significant af door de blootstelling aan pollen. En dit terwijl de hoeveelheid virusdeeltjes toenam. En dan in gewone mensen-taal: interferonen zijn natuurlijke eiwitten die zo heten omdat ze interfereren met virale replicatie. Chemokinen zijn moleculen die helpen bij de immuunafweer. Bot gezegd zorgen pollen er dus voor dat ‘helpers’ als interferonen en chemokinen hun werk niet meer kunnen doen, waardoor een virus makkelijker de boel kan komen verpesten.

Lees ook: Dit is waarom niet iedereen op hetzelfde moment last heeft van hooikoorts

Ook niet-allergische mensen last

Zoals eerder al gezegd reageren ook mensen zónder hooikoorts op pollen. Bij hen waren neusklachten gecorreleerd aan de concentratie berkenpollen in de lucht. En ook het aantal mensen dat rhinoviruspositief is neemt toe zodra er meer berkenpollen in de lucht aanwezig zijn. Het rhinovirus is bijna altijd de reden dat mensen niezen of verkouden zijn.

Onderzoeksconclusie

Het onderzoeksteam concludeert dat pollen inderdaad invloed op ons afweersysteem hebben en in staat zijn om - onafhankelijk van hooikoorts - deze aangeboren, antivirale afweer te onderdrukken. Risicogroepen doen er dan ook goed aan om buitenactiviteiten te vermijden in de periode dat er sprake is van zowel een verhoogde pillenconcentratie als de aanwezigheid van virussen die luchtwegklachten veroorzaken. Iets waar we ons sinds COVID-19 natuurlijk ook al erg bewust van zijn geworden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Orthofyto

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden