null Beeld

Waarom piekeren we vooral ’s nachts?

Pieker je soms ook wat af? Geen nood, je bent niet de enige. Maar liefst een derde van de Nederlanders gaat dagelijks gebukt onder chronisch piekergedrag. Psycholoog en piekertherapeut Marleen Derks schreef het zelfhulpboek Nooit meer piekeren en opende vorig jaar op 1 april (geen grap) de allereerste Piekerpoli in Zoetermeer. Inmiddels heeft ook Eindhoven, Haarlem, Houten, Leiden en Utrecht een eigen piekerpoli. Margriet stelde Marleen drie vragen over piekeren.

Waarom piekeren we vooral 's nachts?

"'s Nachts heb je niet veel afleiding. Je bent alleen met je problemen en gedachtes. Overdag kun je nog afleiding zoeken, dan pieker je meer onbewust. Een van de technieken tegen 's nachts piekeren is om de dag achterstevoren af te spelen, zonder verstrikt te raken in de situaties die je hebt meegemaakt. De meeste mensen vallen tijdens die oefening in slaap. Ik denk omdat achtstevoren denken een mentaal kunstje is en dat is vermoeiend. Bovendien koppel je de gebeurtenis los van je gevoel, waardoor je minder snel piekert."

Piekeren kan een grote impact hebben op je dagelijks functioneren en negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je gaat dingen uitstellen, hebt minder zin in sociale contacten of voelt je onzeker en somber. Ook kun je last hebben van hoofdpijn, verminderde eetlust, slapeloosheid en spanning in je nek en schouders.

Kun je piekeren afleren?

"Ja, al bestaat er geen snelle oplossing. Het is moeilijk om met piekeren te stoppen. In mijn boek en therapie geef ik vijf stappen: van onderzoeken of je gedachtes eigenlijk wel kloppen tot ervaren welke emoties onder je piekergedachtes schuilgaan. Emoties voelen vinden we vaak ongemakkelijk, we proberen als het ware weg te denken. Door ze wél toe te laten en te ervaren, kun je het gepieker leren loslaten."

Wat doet piekertherapie?

"Mensen die piekeren hebben vaak niet veel vertrouwen in zichzelf én niet in het leven. Maar zoals je kunt aanleren om in doemscenario's te denken, kun je ook leren om vertrouwen te hebben. Door het piekermechanisme te leren omdraaien, zorg je ervoor dat je energie overhoudt die je kunt inzetten om gelukkiger en succesvoller te zijn."

null Beeld

Het boek bestellen?

Marleen Derks, psycholoog en piekertherapeut, hielp met de door haarzelf ontwikkelde KEUZE methode al vele mensen effectief van het piekeren af te komen. Nu geeft ze in haar boek Nooit meer piekeren inzicht in deze methode, waarmee ook jij in vijf stappen succesvol kunt ontpiekeren. De letters staan voor Kiezen, Emotiemanagement, Uitvoeren, Zelfreflectie en Evaluatie. Met behulp van deze KEUZE methode breng je het denken, voelen en doen weer met elkaar in balans.

Het boek Nooit meer piekeren van Marleen Derks is verkrijgbaar via Nooitmeerpiekeren.nl voor € 16,95.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden