null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom ouderen ‘vergiftigd’ kunnen worden door medicijnen

Als je ouder wordt, gebruik je over het algemeen steeds meer medicijnen. Veel aandoeningen zijn tegenwoordig goed onder controle te houden door het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar hoewel al deze middelen grondig worden getest, kunnen ouderen door al deze medicatie vergiftigd raken.

Dat stelt Munir Pirmohamed, hoogleraar moleculaire en klinische farmacologie aan de Universiteit van Liverpool, tijdens een congres over gezonder leven op oudere leeftijd.

Specifieke doelgroep

Volgens Pirmohamed gebruiken veel van zijn patiënten meer dan tien, soms wel twintig verschillende soorten medicijnen. "Deze medicatie wordt gebruikt in de aanbevolen dosis, maar die dosis is alleen getest op een groep jonge proefpersonen. Bovendien bestaat een testgroep uitsluitend uit mensen die één ziekte hebben. We weten dus niet hoe de medicijnen aanslaan bij mensen met verschillende aandoeningen en de daarbij behorende medicatie."

Leeftijdslimiet

Volgens Miles Witham, professor aan de Universiteit van Newcastle, hanteren veel onderzoeken tot voor kort een leeftijdslimiet van 65 jaar bij hun proefpersonen. "Gelukkig is expliciete uitsluiting op basis van leeftijd nu minder gebruikelijk, maar helaas worden mensen nog steeds uitgesloten wanneer ze last hebben van meerdere aandoeningen."

Bijwerkingen

Pirmohamed stelt dat de standaarddosering van bepaalde geneesmiddelen bij ouderen moet worden aangepast. Niet alleen vanwege de interactie met bepaalde geneesmiddelen, maar ook omdat de lever- en nierfunctie afneemt naarmate mensen ouder worden. Bovendien hebben ouderen een grotere kans op bijwerkingen. "6,5 procent van alle patiënten die in ziekenhuizen komen, wordt opgenomen vanwege bijwerkingen", zegt de hoogleraar. "Als je kijkt naar het leeftijdsprofiel van degenen die bijwerkingen ontwikkelen, zijn het meestal ouderen die meerdere geneesmiddelen gebruiken."

Lees ook

Vervroegd met pensioen gaan blijkt niet goed voor je hersenen

Medicijnen ouderen

Het aantal ouderen met meerdere gezondheidsproblemen zal naar verwachting in de komende jaren alleen maar stijgen. Volgens Pirmohamed kan het gebruik van verschillende geneesmiddelen bovendien ernstige klachten veroorzaken. De bijwerkingen kunnen zo ernstig zijn dat patiënten geneigd zijn te stoppen met het innemen van belangrijke medicijnen. Hij pleit er dan ook voor dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van verschillende geneesmiddelen op senioren. Ook moet er beter worden onderzocht wat de risico’s zijn wanneer diverse medicijnen tegelijk worden gebruikt.

Bron | The Guardian

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden