null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom ook medicijnen tegen astma en eczeem ervoor kunnen zorgen dat je niet afvalt

Obesitas wordt niet alleen veroorzaakt door te weinig beweging en te veel eten. Ook stress en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je makkelijk aankomt.

Chronische stress, zowel fysiek als mentaal, is een belangrijke factor die het proces om gewicht te verliezen belemmert. Daarnaast gebruikt zo’n tien procent van de bevolking medicijnen die de hoeveelheid buikvet stimuleert.

Stress is een dikmaker

Werkdruk, chronische pijn en gebrek aan slaap. Zomaar wat factoren die kunnen bijdragen aan een verhoging van je stresslevel. En wanneer je veel stress ervaart, zorgt dat voor een verhoging van het hormoon cortisol. Dat heeft niet alleen veel negatieve gevolgen voor je gezondheid, ook je gewicht heeft ernstig onder deze verhoging te lijden. “‘Cortisol stuurt signalen naar het brein waardoor mensen trek krijgen in hoogcalorische voeding”, legt proffessor. dr. Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC uit.

Lees ook

“Overgewicht wordt voor een groot deel bepaald door onze hersenen”

Herverdeling van vet

Bovendien zorgt een hoog niveau aan cortisol voor een herverdeling van het vet in het lichaam. “Het haalt het vet weg bij de armen en benen en stuurt het naar de buik. En juist buikvet is schadelijk voor de gezondheid.” Uit onderzoek blijkt dat een overschot aan buikvet zorgt voor een verhoogd risico op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer en borst- en darmkanker. Daarnaast verstoort een teveel aan buikvet de hormonen die een rol spelen bij vetverbranding, waardoor je lichaam uiteindelijk steeds meer vet opslaat.

Veelgebruikte medicijnen

Niet alleen stress, maar ook medicijnen zouden er volgens Van Rossum aan kunnen bijdragen dat verwoede pogingen om af te vallen niet slagen. “Vooral corticosteroïden staan erom bekend dat je er flink van kunt aankomen. Corticosteroïden zijn een zusje van cortisol en leiden ook tot toename van buikvet en snacktrek.” Medicijnen die onder deze groep vallen, zijn onder andere prednison, maar ook inhalatiesprays voor astma, gewrichtsinjecties, oogdruppels en crèmes tegen huidaandoeningen als eczeem. “Jaarlijks worden maar liefst 5,8 miljoen recepten uitgeschreven voor corticosteroïdenhoudende medicijnen. Circa tien procent van de bevolking gebruikt ze op enig moment”, zegt van Rossum. Stoppen met het gebruik van die medicijnen, is natuurlijk geen optie. Maar mocht het getal op de weegschaal je frustreren, dan weet je in ieder geval wat de mogelijke oorzaak kan zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nieuws voor diëtisten

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden