Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom ook jongens ingeënt zouden moeten worden met het HPV-virus

mazelen-risico-leeftijd.jpg

Het HPV-virus is vooral bekend als het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact en komt relatief vaak voor. Nederlandse meisjes krijgen daarom al sinds 2010 een vaccinatie aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad stelt nu dat ook jongens deze inenting zouden moeten krijgen.

HPV kan namelijk niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken, maar ook andere vormen zoals anus-, penis- en keelkanker. Volgens professor gynaecologische oncologie Gemma Kenter kan de inenting bij jongens honderden levens redden. Niet alleen beschermt het de jongens tegen diverse soorten van kanker. Het helpt bovendien om de verspreiding bij meisjes te voorkomen.

Volgens de Gezondheidsraad moet de regering bovendien meer doen om de vaccinatiegraad in Nederland te verhogen. Er zou een extra vaccinatieprogramma moeten komen voor mensen tot en met 26 jaar, die zich nog niet hebben laten vaccineren.

Lage vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad bij meisjes is in Nederland relatief laag. Dat komt vooral doordat veel mensen bang zijn dat de vaccinatie kan leiden tot ernstige bijwerkingen. Het eerste jaar kwam de vaccinatiegraad uit op 56,5 procent van de opgeroepen meisjes. In de jaren daarna steeg de opkomst licht, naar 61 procent in 2013 en 2014, om vervolgens scherp te dalen naar 45,5 procent in 2016, het laatste jaar waarover gegevens bekend zijn.

Kanker voorkomen

Hoogleraar gynaecologische oncologie Gemma Kenter is blij met de aanbeveling. “Als we de vaccinatiegraad bij meisjes omhoog halen naar 60 procent, worden daarmee alleen al 450 gevallen van kanker bij vrouwen voorkomen, en nog eens 100 gevallen van kanker bij mannen. Als we ook 40 procent van de jongens inenten, worden daarmee voorkomen dat ongeveer 160 mensen kanker krijgen.”

Veiligheid vaccinatie

Volgens het RIVM is het risico op ernstige bijwerkingen, zoals onvruchtbaarheid, bij meisjes nooit bewezen. De Gezondheidsraad stelt dat ook de inenting bij jongens volledig veilig is. “Daar was lange tijd iets minder over bekend, maar als we kijken naar bijvoorbeeld Australië, waar mannen al veel langer zijn opgenomen in het vaccinatieprogramma, dan komen daar geen verontrustende berichten vandaan. De grootste zorg was ooit, dat het vaccin zou leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar er is geen enkele aanwijzing die dat onderschrijft.”

 

Lees ook:
Symptomen baarmoederhalskanker: hoe merk je dat je het hebt?

 

Bron| RTL Nieuws, NOS, RIVM
Beeld| iStock

Ook interessant