null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom ontstoken tandvlees gevaarlijker is dan je misschien denkt

De meeste mensen poetsen hun tanden dagelijks. Maar besteed jij ook voldoende zorg aan het reinigen van je tandvlees? Wanneer je dit deel van je mond onberoerd laat, kan het leiden tot tandvleesontsteking. En die kan ernstige gevolgen hebben.

Britse onderzoekers hebben namelijk een verband gevonden tussen tandvleesontsteking (parodontitis) en het risico op een hoge bloeddruk.

Vroegtijdig overlijden

Geschat wordt dat zo’n 30 tot 45 procent van de wereldbevolking lijdt aan een hoge bloeddruk, de belangrijkste veroorzaker van hart- en vaataandoeningen. Wereldwijd is een hoge bloeddruk daarom de hoofdoorzaak van vroegtijdige sterfte. Ook tandvleesontsteking is wereldwijd een groot probleem. Geschat wordt dat zo’n vijftig procent van de bevolking last heeft van parodontitis.

Wetenschappers vermoeden al langere tijd dat er een verband is tussen een hoge bloeddruk en parodontitis. Onderzoekers van het Eastman Dental Insitute in Engeland analyseerden daarom 81 studies uit 26 landen over dit onderwerp.

Lees ook

Dít is wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Hoger risico op hartaanval of beroerte

Uit de resultaten bleek dat de gemiddelde bloeddruk 4,5 mmHg hoger was bij patiënten met parodontitis in vergelijking met patiënten zonder. "Die verschillen zijn niet te verwaarlozen", vertelt onderzoeker Dr. Munoz Aguilera. "Een gemiddelde bloeddrukstijging van 5 mmHg wordt gekoppeld aan een met 25 procent verhoogd risico op overlijden door een hartaanval of beroerte." Uit het Britse onderzoek blijkt bovendien dat het risico op een hoge bloeddruk groter is, naarmate de tandvleesontsteking erger wordt. Matige tot ernstige parodontitis werd geassocieerd met een 22 procent verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Bij ernstige tandvleesontsteking steeg het risico naar 49 procent.

Oorzaak

“De bevindingen suggereren dat patiënten met tandvleesaandoeningen moeten worden geïnformeerd over hun risico en dat ze moeten worden geadviseerd over veranderingen in levensstijl om hoge bloeddruk te voorkomen”, zeggen de onderzoekers. De wetenschappers deden geen onderzoek naar de oorzaak van de samenhang tussen beide aandoeningen. Mogelijk leiden tandvleesaandoeningen en de bijbehorende orale bacteriën tot ontstekingen in het lichaam, wat gevolgen heeft voor de bloedvaten. Meteen actie ondernemen dus, als je kampt met ontstoken tandvlees.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden