null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom onderzoekers borstkankerpatiënten waarschuwen voor kurkuma

Over de heilzame werking van kurkuma wordt veel geschreven. Het zou volgens onderzoek zelfs een geneeskrachtige werking kunnen hebben op kanker. Volop aan de geelwortel dan maar?  

"Doe het niet," waarschuwt arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus Medisch Centrum nu in het AD. En daarmee richt hij zich specifiek tot borstkankerpatiënten, vooral met een hormoongevoelige tumor.

Hormoonremmers

Borstkankerpatiënten met een tumor die gevoelig is voor hormonen, slikken gemiddeld tot vijf jaar na hun ziekenhuisbehandeling nog hormoonremmers. Die pillen moeten ervoor zorgen dat eventueel achtergebleven kankercellen niet verder kunnen groeien of uitzaaien. En die werking wil je natuurlijk niet tegenwerken - iets wat kurkuma volgens onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum dus wel doet.

Curcumine bij muizen vs mensen

Uit onderzoek in 2015 blijkt dat curcumine, de werkzame stof in kurkuma, de werking van hormoonremmers positief kan beïnvloeden. Tenminste, bij muizen: in het bloed van de diertjes nam de werkzame stof van het kankermedicijn namelijk toe in combinatie met curcumine. Maar bij mensen lijkt juist het tegenovergestelde het geval te zijn. En dat is heel zorgelijk.

Gevaarlijk

De onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum namen twee jaar lang zestien vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker onder de loep, die naast hun voorgeschreven doktersrecept ook drie kurkumacapsules per dag slikten. Het resultaat was behoorlijk schokkend: het medicijn bleek minder goed in hun bloed te worden opgenomen als ze kurkuma slikten. En dat is gevaarlijk, legt Hussaarts uit: "Als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien."

Kurkuma tegen misselijkheid en pijn

Toch kunnen sommige kankerpatiënten wél baat hebben bij kurkuma, weet onderzoeker Michal Heger van het Amsterdam Medisch Centrum. Hij deed daar jarenlang onderzoek naar curcumine. "Curcumine werkt niet genezend bij kanker. Dat is een doodzieke kankerpatiënt valse hoop geven," beaamt hij. "Maar het kan bij verschillende kankersoorten ook de bijwerkingen van de chemo verzachten. Denk aan misselijkheid en pijn."

Artritis en depressie

Niet alleen bij kanker, maar ook bij andere ziekten zou kurkuma een positief effect kunnen hebben. Zoals artritis, allerlei soorten pijn en zelfs depressie. Heger legt uit dat curcumine bijvoorbeeld de ontsteking in het lichaam vermindert bij artritis. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan, zodat de resultaten binnenkort met de wereld gedeeld kunnen worden.

Overleggen met arts

Kortom: als je tot de genoemde risicogroep behoort, doe je er goed aan om even met je arts te overleggen over je consumptie van kurkuma. Teveel is natuurlijk nooit goed, maar in het geval van hormoongevoelige borstkanker misschien zelfs gevaarlijk. Maar het poeder af en toe door een oosters gerecht strooien, moet geen kwaad kunnen - daar is het ook nog eens veel te lekker voor. Bovendien zijn er nog genoeg heilzame werkingen van kurkuma te benoemen. Wist je bijvoorbeeld dat het je verkoudheid en misschien zelfs je hooikoorts kan verzachten?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Consumentenbond, kanker.nl

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden