Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom oestrogeen zo belangrijk is voor je geestelijke gezondheid

vrouw-oestrogeen.jpg

Hormonen, ze bepalen meer dan we misschien willen toegeven. Want of je nu menstrueert, zwanger bent of in de overgang bent: het vrouwelijke hormoon oestrogeen zit ons, ons hele leven, voornamelijk in de weg.

Het hormoon oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen. Het hormoon heeft invloed op diverse stofwisselingsprocessen van de hersenen, bloedvaten, botten en slijmvliezen. Het is dan ook belangrijk om je oestrogeenpeil in balans te houden. Temeer, daar uit recent onderzoek blijkt dat oestrogeen zelfs onze mentale gesteldheid beïnvloedt.

Onderzoek

Onderzoekers van het Medical College of Georgia ontdekten namelijk dat je oestrogeenwaarden veel invloed hebben op je geheugen. De wetenschappers ontdekten het verband door een proef te doen bij zowel mannelijke als vrouwelijke muizen. Bij een deel van de groep werd de oestrogeenproductie stopgezet en bij een ander deel niet.

Angst

Zo ontdekten de onderzoekers dat de oestrogeenproductie invloed had op het ruimtelijk inzicht van de testdieren. Het hormoon had dus kennelijk niet alleen invloed op het geheugen. De muizen waarbij de oestrogeenproductie was stopgezet, hadden bijvoorbeeld moeite met ruimtelijk inzicht. Ook konden ze moeilijker inschatten wanneer ze in gevaar waren. Een verminderde oestrogeenproductie zou volgens de onderzoekers dus ook invloed hebben op de mate waarin iemand angstig is. Tot slot hadden de muizen die geen oestrogeen meer aanmaakten, moeite met herkenning.

Tips

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je oestrogeenniveau in balans blijft. Bepaalde voedingsmiddelen zoals zuurkool, paddenstoelen en kruisbloemige groenten kunnen je hormonen in balans brengen. Suiker, zuivel en alcohol hebben daarentegen een negatief effect. Stress heeft ook veel invloed op je oestrogeenpeil. Bij langdurige stress wordt progesteron namelijk gebruikt om het stresshormoon cortisol aan te maken. Progesteron is een belangrijk hormoon, omdat het de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam in evenwicht houdt. Door stress kan de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans raken. Beweging kan in zo’n geval helpen om je stressniveau omlaag te brengen.

Bron| Science Daily, Tech Explorist
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant