Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom moet je ’s ochtends na de koffie vaak naar de wc?

koffie-poepen.jpg

Voor veel mensen zorgt het eerste kopje koffie van de dag ervoor, dat ze linea recta naar de wc moeten, maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom hebben we dat niet als we bijvoorbeeld een glas melk drinken?

Bij de meeste mensen is het de cafeïne die een laxerend effect heeft op hun darmen.

Signaal naar darmen

Wanneer je iets eet of drinkt, strekt je maag zich uit en geeft die als het ware een signaal af aan je darmen: “Er is iets in gekomen, dus er moet ook weer iets uit.” Cafeïne zorgt ervoor dat het proces van verwerken nóg sneller verloopt. Daarnaast zorgt het ervoor, dat de spieren van je dikke darmen zich gaan ontspannen, waardoor je dus ineens de neiging krijgt om te gaan poepen.

Zoetstoffen en zuivelproducten

Toch is het niet alleen de koffie die een stimulerend effect op je darmen heeft. Ook toevoegingen zoals zoetstof en zuivelproducten kunnen die reacties veroorzaken, zo vertelt darmspecialist Dr. Jay Kuemmerle. “De kunstmatige zoetstoffen kunnen een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree veroorzaken. Mensen die lactose niet zo goed verdragen, kunnen weer diarree krijgen van de melk die in de koffie wordt gebruikt.”

Cafeïnevrij

Als die grote boodschap in de ochtend je niet zo goed uitkomt, dan zit er eigenlijk maar één ding op: minder koffie drinken óf voor een cafeïnevrije variant gaan. Mocht je echt je dagelijkse dosis cafeïne niet willen opgeven, dan kun je altijd nog switchen naar espresso of French roast: die koffiebonen hebben een langer roosterproces gehad, waardoor ze minder cafeïne bevatten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health 
Foto | iStock

Ook interessant