null Beeld

Waarom ochtendmisselijkheid volgens onderzoekers geen goede naam is

De geur van koffie en versgebakken broodjes in de ochtend. Heerlijk, maar veel zwangere vrouwen worden er acuut misselijk van. Ochtendmisselijkheid is één van bekendste klachten die veel voorkomt tijdens de zwangerschap. Maar de naam ochtendmisselijkheid is volgens onderzoekers hartstikke misleidend.

Hoewel veel vrouwen die zwanger geweest zijn het al wel wisten, blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek dat die misselijkheid op élk moment van de dag kan komen.

Ochtendmisselijkheid

Al jarenlang horen artsen en onderzoekers klachten over de naam ochtendmisselijkheid, in het Engels morning sickness. Maar onderzoek om uit te zoeken of de term ochtendmisselijkheid een goede, alomvattende naam is voor misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap is, bestond nog niet. Dus deden de wetenschappers van de University of Warwick zelf een studie onder zwangere vrouwen. Ruim 250 vrouwen hielden de eerste zestig dagen van hun zwangerschap per uur bij of ze misselijk waren. Ook moesten ze laten weten hoe erg de klachten waren, of ze moesten overgeven en wanneer ze symptoomvrij waren.

Lees ook:

Opmerkelijk: vrouwen met neanderthaler-gen krijgen meer kinderen

Veelvoorkomend probleem

Dat misselijkheid een veelvoorkomend symptoom is, bleek weer uit dit onderzoek. Bijna 94 procent van de deelnemers had er last van, waarvan 58 procent ook moet overgeven. Misselijkheid tijdens de zwangerschap kwam volgens de onderzoekers tussen 7 uur ’s ochtends en 1 uur ’s middags het vaakst voor. Ze konden zelfs één uur specifiëren waarin de meeste vrouwen last hadden van ochtendmisselijkheid: tussen negen en tien in de ochtend. Maar liefst 82 procent gaf aan dan beroerd te zijn. In dat uur komt ook overgeven het vaakst voor: drie op de tien vrouwen moest boven de toiletpot hangen. Maar uit het onderzoek bleek wel dat de zwangere vrouwen zich over de hele dag misselijk konden volene.

Misleidende term

Ochtendmisselijkheid klinkt veel te zachtaardig voor een probleem dat zo veel invloed heeft op het leven van zwangere vrouwen, zeggen de Britse specialisten in hun onderzoek. Volgens hoofdonderzoeker Roger Gadsby bagatelliseert de term ochtendmisselijkheid het probleem dat veel vrouwen tijdens hun zwangerschap hebben; ze zijn namelijk niet alleen in de ochtend misselijk. “De studie laat zien dat te term ochtendmisselijkheid niet klopt, en dat misselijkheid in de middag en avond een stuk minder zeldzaam zijn dan eerder gedacht werd.” Dat kan volgens de onderzoekers zowel bij zwangere vrouwen als bij hun omgeving voor verwarring en onbegrip zorgen.

Zwangerschapsmisselijkheid

En niet alleen is het een misleidende term, het kan ook leiden tot onnodige zorgen. “Als vrouwen in plaats van ochtendmisselijkheid eigenlijk de hele dag een misselijk gevoel hebben, kunnen ze denken dat er iets ernstigs aan de hand is.” Deze zorgen zijn overbodig en komen vooral omdat de specialisten, media én mensen zelf de term ochtendmisselijkheid blijven gebruiken. De onderzoekers pleiten dan ook dat er een nieuwe naam moet komen, bijvoorbeeld zwangerschapsmisselijkheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden