Waarom nies je vaak meerdere keren achter elkaar?
‘Drie keer, morgen mooi weer’, wordt vaak gezegd als iemand meerdere keren achter elkaar moet niezen. Maar hoe komt het eigenlijk dat het vaak niet bij één nies blijft, maar dat er twee, drie, of een hele niesbui voor nodig is voordat we er mee ophouden?
Dit wil je weten over niezen.
Meerdere keren achter elkaar niezen
Sinds het coronavirus hebben sommige mensen last van ‘niesschaamte’; je durft in het openbaar haast niet meer te niezen. Maar aangezien niezen een reflex is, kunnen we dit eigenlijk niet echt onderdrukken. En als je dan toch begint, moeten we vaak ook meerdere keren achter elkaar niezen. Dat komt omdat niezen een natuurlijke reactie op een irritatie van het slijmvlies is. En daarbij is één nies vaak niet voldoende om van die irritatie af te komen.
Die eerste nies maakt daarbij het materiaal vaak los, en vervolgens heb je nog een tweede, derde of soms wel tiende nies nodig om die prikkel helemaal uit je neus te krijgen.
Irritatie aan je neusslijmvlies
Een nies of een niesbui ontstaat dus door een irritatie van je neusslijmvlies. Zo’n irritatie kan ontstaan door stoffen die zich in de lucht bevinden. Zo moeten veel mensen in een stoffige ruimte vaak niezen, omdat het stof dan voor die irritatie en prikkeling in je neus zorgt. Ook bij het inademen van peper en parfum wordt bij veel mensen het neusslijmvlies geïrriteerd. En daarnaast is overgevoeligheid (allergie) voor stoffen voor veel mensen een trigger.
Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt en pollen bij hooikoortspatiënten. Ook verkoudheid kan tot een stevige niesbui leiden, in dat geval maakt het virus je neusslijmvlies namelijk overgevoelig. Hoeveel en hoe snel je moet niezen van bepaalde stoffen verschilt per persoon. Bij de een is het neusslijmvlies bijvoorbeeld een stuk gevoeliger dan bij de ander.
Lees ook: Waarom je vaak moet niezen tijdens het epileren van je wenkbrauwen
Drie keer, morgen mooi weer
Misschien ben je wel bekend met de uitspraak ‘drie keer, morgen mooi weer’, als je drie keer moet niezen. Waar dit precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige mensen is dit puur bijgeloof en werd het niezen vroeger vaak gezien als een gunstig voorteken voor iets. Er bestaat ook een theorie dat de uitspraak is ontstaan omdat er bij hooikoorts vaak sprake is van mooi weer, waardoor veel mensen meer moeten niezen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Quest, Dokteronline, Weeronline
Beeld | Getty Images
Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je daarnaast ook de lekkerste recepten en leukste DIY's voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina's puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.