Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom neuspeuteren in coronatijd gevaarlijk kan zijn

neuspeuteren.jpg

Neuspeuteren is natuurlijk al niet de meest smakelijke gewoonte, maar nu heb je nog een goede reden om dit écht niet te doen: volgens een expert kan het in coronatijd voor verspreiding van het coronavirus zorgen én kun je er zelf door besmet raken.

“Je brengt ziektekiemen over van je vingertoppen naar je neus, wat precies het tegenovergestelde is van wat je wilt,” zo vertelt Paul Pottinger, dokter en specialist in infectieziekten, tegen CNN.

Buiten houden van ziekteverwekkers

Je neus is namelijk één van de drie belangrijkste manieren waarop virussen je lichaam kunnen binnendringen. De andere twee zijn je mond en je ogen. Je neus heeft verdedigingssystemen om ziekteverwekkers buiten te houden, bijvoorbeeld door de haren aan de voorkant van je neusgaten. Het slijm in je neus kan echter indrogen en dan ontstaan er stukjes die je eruit kunt peuteren.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende feiten en fabels over snot

Gevaren van neuspeuteren

Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is hoe delicaat de huid in je neus is. Met neuspeuteren kun je namelijk kleine snijwonden veroorzaken in de epitheel, de binnenzijde van je neusholte, zo vertelt moleculair viroloog Cedric Buckley. “Zodra de barrière is doorbroken hebben virussen de vrije toegang.” Met neuspeuteren doe je dus eigenlijk twee dingen: je brengt mogelijke ziektekiemen naar je handen én je maakt in je neus de weg vrij om een virus rechtstreeks in je bloedbaan te brengen. Als je verstandig bent, laat je het neuspeuteren dus voorlopig even voor wat het is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | CNN
Beeld | Getty  

Ook interessant