null Beeld

Waarom muziek luisteren héél goed is voor mensen met dementie

Muziek doet iets met ons brein. En om precies die reden, is muziek luisteren heel goed voor mensen met dementie, blijkt uit onderzoek.

Het kan zelfs als een soort plaatsvervangend medicijn werken.

Muziektherapie

Wanneer je terugdenkt aan bijzondere momenten in je jeugd, gaat dat vaak gepaard met bepaalde liedjes. Er komt steeds meer bewijs dat muziek mensen met dementie kan helpen om herinneringen of het gevoel dat daar bij hoorde, naar boven te halen. Muzikale herinneringen zijn de laatste dingen die ons brein verlaten. Iemand die al veel andere dingen vergeten is, door bijvoorbeeld dementie, kan vaak nog wel meezingen met liedjes van vroeger of melodieën herkennen. De afgelopen jaren is daarom veelvuldig onderzoek gedaan naar het effect van muziektherapie bij patiënten met dementie.

Gedragsproblemen verminderen

Veel mensen met dementie, hebben last van psychische klachten zoals angst of depressie. En uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muziek dit kan verminderen. Herkenbare klanken en melodieën uit de jeugd van de patiënten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder angstgevoelens, vermindering van gedragsproblemen en meer sociale vaardigheden door het ophalen van herinneringen.

Grootschalig onderzoek

Wetenschappers van de Amerikaanse Brown-universiteit, deden in 2018 een proef onder 25.000 dementerende bewoners van 196 Amerikaanse verzorgingstehuizen. De ene helft kreeg muziektherapie op basis van een afspeellijst met muziek uit hun jeugd. De andere helft diende als controlegroep en kreeg geen muziektherapie aangeboden. Vervolgens vergeleken de wetenschappers het gebruik van medicatie en gegevens over de stemming en gedrag van beide groepen.

Lees ook

Deze 3 hersenaandoeningen gaan de komende 20 jaar nóg meer voorkomen

Muziek in plaats van medicijnen

De eerste resultaten, waren meteen al behoorlijk goed. Van twintig procent van de mensen met dementie uit de muziektherapiegroep was de psychische gezondheid zó vooruitgegaan, dat zij mochten stoppen met antipsychotica. Bij de controlegroep was geen verschil op te merken. Eenzelfde resultaat was te zien bij mensen die anti-angstmedicatie kregen voorgeschreven. Zo’n 24,4 procent van deze patiënten kon na de muziektherapie met de medicatie stoppen. Ook zou het aantal gedragsproblemen bij de mensen met dementie flink zijn afgenomen door de muzikale sessies.

Ook in Nederland

Sindsdien wordt het muziekprogramma ook in veel Nederlandse verzorgingstehuizen aangeboden. “Muziek is een andere manier van expressie en communicatie, die directer gelinkt is aan het geheugen. Mensen die al ver in het ziekteproces zitten kun je zo toch bereiken”, stelt Sytse Zuidema, hoogleraar ouderengeneeskunde en dementie aan het UMC Groningen. Binnenkort start een nieuwe grote Europese studie naar muziektherapie bij dementie. “Dan gaan we bijvoorbeeld kijken of het een alternatief kan zijn voor rustgevende medicijnen. Dat weten we nu nog niet."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dementieweb, NRC, Zorgvoorbeter, Zorg.nu Alzheimer Nederland

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden