null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom muziek luisteren goed is voor je hart

Luister jij elke dag muziek? Dan werk je tegelijkertijd flink aan de gezondheid van je hart. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat muziek luisteren een positieve uitwerking heeft op je hart.

Wetenschappers van de universiteit in Belgrado ontdekten namelijk dat dagelijks dertig minuten naar muziek luisteren een positief effect heeft op het genezingsproces na een hartinfarct.

Onderzoek

De onderzoekers keken in eerste instantie naar hoe muziektherapie mensen met aanhoudende pijn op hun borst na een hartaanval zou kunnen helpen. Er werden twee groepen met vergelijkbare klachten gezocht. Eén daarvan kreeg de standaard behandeling. De andere groep luisterde daarnaast dagelijks elke dag een half uur naar hun favoriete soort muziek. Zeven jaar lang bleven die deelnemers dagelijks een half uur naar muziek luisteren. En wat bleek? De patiënten die muziektherapie gehad hebben, hadden minder last van pijn, angst en stress.

Lees ook: Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

Ontspanning

De onderzoekers denken dat dit komt doordat muziek luisteren ontspannend werkt. Mensen met hartproblemen hebben vaak last van stress of angst, vooral kort na de diagnose of na een hartaanval. Door elke dag een half uur naar muziek te luisteren, kunnen zij zich even afsluiten van die gevoelens, stellen de onderzoekers. Daardoor neemt stress af en kan het hart ook even tot rust komen. Die gevoelens activeren namelijk het zenuwstelsel, waardoor de bloeddruk en hartslag hoger worden. Er komt dan meer druk op je hart, die daarom dus harder moet werken. Daarom denken ze dat het niet alleen voor hartpatiënten goed is, maar voor iedereen.

Meer onderzoek

Er moet nog verder onderzoek gedaan worden naar of dit ook preventief kan werken. Ze willen dus uitzoeken of muziektherapie ook toegepast kan worden om hartproblemen te voorkómen in risicogroepen. Maar muziek luisteren blijkt dus sowieso goed te zijn voor ontspanning en afleiding van negatieve gedachten. Dat doet ons allemaal goed, dus zet vanavond je favoriete nummer of playlist gerust nog een keer aan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden