null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom muziek een pijnstillend effect kan hebben tijdens operaties

Dat muziek invloed heeft op ons humeur, is algemeen bekend. Maar wist je dat muziek ook een pijnstillend effect kan hebben tijdens operaties?

Muziek en geneeskunde is een combinatie die mensen al heel lang intrigeert. Volgens de Griekse Aristoteles kon je met muziek psychiatrische patiënten tot bedaren brengen. Daarnaast is ook in de schilderingen van de Inca’s de rol van muziek bij genezingsrituelen te zien. Geen wonder dus, dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de invloed van muziek op ons brein.

Minder angst én minder pijn

Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat muziek invloed kan hebben op de mate waarop iemand pijn ervaart. Wetenschappers van de Universiteit van Alberta ontdekten dat kinderen minder angstig waren en minder pijn ervaren wanneer zij tijdens het inbrengen van een infuus naar muziek luisteren. Uit onderzoek van de Harvard Medical School en de Universiteit van München bleek zelfs dat terminale patiënten minder medicatie nodig hadden toen ze een uur naar sonates van Mozart luisterden. Volgens professor Claudius Conrad van de Harvard Medical School heeft dat vooral te maken met je hartslag. Zo zou je hart automatisch het aantal beats per minuut van de muziek aannemen. Dat heeft invloed op de hormonen en neurotransmitters die je kalm en blij maken.

Onrust tijdens de operatie

Arts en onderzoeker Rosalie Kühlmann van het Erasmus MC analyseerde alle onderzoeken over dit onderwerp. De groep die naar muziek luisterde, scoorde gemiddeld 10% lager op de pijnschaal dan de groep die niet naar muziek luisterde. Bij angst was dat verschil nog groter, namelijk 25%. In een ziekenhuis observeerde ze met haar onderzoeksgroep videobeelden van 195 jonge patiënten vlak vóór en na een operatie. Met een zogeheten comfortschaal bepaalden de onderzoekers de pijn- en stressniveaus van de patiënt op verschillende momenten rond de operatie. Wat bleek: onrustige patiënten die vóór en tijdens de operatie naar muziek luisterden, hadden na de operatie lagere comfortscores dan patiënten die geen muziek te horen kregen. Kühlmann denkt dat dat te maken heeft met de manier waarop een patiënt de operatie ingaat. “De mate van angst voor een operatie kan invloed hebben op de onrust en pijn na de operatie.”

Voorspelbaarheid maakt gelukkig

Volgens Nederlandse wetenschappers ligt de kracht van het pijnstillende effect niet per se in het luisteren van klassieke muziek. Volgens professor neuropsychologie Erik Scherder heeft vooral je eigen favoriete muziek invloed. Dat komt doordat onze hersenen de neiging hebben om situaties te voorspellen. Wanneer je een muziekstuk hoort dat je kent, maak je brein meer van het gelukshormoon dopamine aan.

Bron | Scientas

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden