coronavaccinatie andere vaccinatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Waarom moet er twee weken tussen een coronaprik en andere vaccinatie zitten?

Bij het maken van een afspraak voor een coronavaccinatie wordt gevraagd of je de afgelopen twee weken al een andere vaccinatie hebt gehad. Als dat zo is, moet je nog even wachten op je booster. Waarom is dat zo?

En hoe zit dat met de griepprik? We zochten het uit.

Wachttijd coronavaccinatie en andere vaccinatie

Wil je een afspraak maken voor je coronavaccinatie, maar heb je in de afgelopen twee weken nog een andere vaccinatie gehad? Dan adviseert het RIVM om afspraak voor de coronaprik wat later in te plannen. Onder andere vaccinaties vallen bijvoorbeeld reizigersvaccinaties, zoals dtp (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A of gele koorts, en vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma (RVP-vaccinatie), waaronder polio en kinkhoest. Waarom je ze niet kort na elkaar kunt krijgen, is omdat er volgens RIVM nog te weinig bekend is over het kort na elkaar toedienen van een coronavaccinatie en een andere vaccinatie. Haal je eerst een RVP-vaccin en daarna een coronavaccinatie? Dan is het advies om minimaal zeven dagen te wachten. Bij een vaccinatie tegen mazelen of rodehond is dat twee weken. Datzelfde geldt als je eerst een coronavaccinatie haalt en daarna een RVP-vaccinatie.

Onduidelijkheid over bijwerkingen

De wachttijd tussen een coronavaccinatie en een andere vaccinatie heeft te maken met de bijwerkingen. “We weten dat er bijwerkingen kunnen zijn, vaak mild, maar omdat de vaccins nog relatief nieuw zijn, willen we zeker weten welke bijwerking bij welk vaccin hoort”, vertelt Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb aan RTL Nieuws. Bovendien kunnen bijwerkingen soms een paar dagen op zich laten wachten. Als je kort na elkaar twee soorten vaccinaties krijgt, is niet altijd duidelijk welk vaccin voor welke bijwerking zorgt. Of een kortere wachttijd tussen twee vaccinaties gevaarlijk is? Nee, benadrukt Kant. In het geval van een ongeplande vaccinatie, bijvoorbeeld omdat je met spoed een reizigersvaccinatie of tetanusprik nodig hebt, is zo’n interval tussen twee prikken niet nodig. Dat heeft volgens het RIVM geen negatief effect op de werking van de vaccins.

Lees ook:
Waarom vrouwen anders reageren op (corona)vaccins dan mannen

Coronavaccinatie en griepprik of narcose

Je moet dus twee weken wachten tussen een coronavaccinatie en een reizigers- of RVP-vaccinatie. Maar het RIVM adviseert ook een wachttijd tussen de boosterprik en de griepprik. Heb je eerst een griepprik gekregen? Dan moet je één week wachten tot je coronavaccinatie. Kreeg je eerst een coronavaccin? Dan is twee weken wachten het advies. Om logistieke redenen houdt de GGD in beide gevallen een wachttijd van twee weken aan. De griepprik en pneumokokkenvaccinatie hebben voorrang op de coronavaccinatie, omdat deze wat minder flexibel in te plannen zijn. Word je geopereerd en moet je daarbij onder narcose? Laat dan minimaal twee dagen tussen de vaccinatie en de operatie. Het liefst nog langer. Zo staan eventuele bijwerkingen een operatie niet in de weg. Als dat niet lukt, is dat geen ramp, maar het is dan wel lastiger voor een arts om te bepalen welke klachten achteraf zijn ontstaan door de ingreep of door bijwerkingen. Nadat je onder narcose bent geweest, hoef je niet te wachten op een vaccinatie.

Bron | RIVM, RTL Nieuws

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden