null Beeld

Waarom met je benen over elkaar zitten volgens dit onderzoek wél goed is

We doen het vaak zonder erbij na te denken – en vrouwen vaker dan mannen: met onze benen over elkaar zitten. Waarom doen we dat eigenlijk zo vaak? En kan het kwaad?

Sommige vrouwen zeggen dat ze het echt een comfortale houding vinden. Maar volgens de Amerikaanse krant The New York Times doen we het meestal – al dan niet onbewust – automatisch omdat we denken dat we als vrouw zo 'horen' te zitten. Ergens ook niet zo gek. Want als het écht zo'n natuurlijke, prettige houding zou zijn, zouden mannen er toch ook veel vaker voor kiezen?

Spataderen

Onnatuurlijk of niet, toch kan het volgens wetenschappers weinig kwaad om je benen te kruisen. Al is het wel zo dat – als je maar lang genoeg op deze manier blijft zitten – er een zenuw in je knieholte bekneld kan raken. Hierdoor kun je een verdoofd, slapend gevoel in je been krijgen. Maar dat is snel weer verdwenen als je je benen beweegt. Dat je er spataderen van zou krijgen, is ook nooit aangetoond.

Theoretisch is het wel mogelijk, vertelt hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van Erasmsus MC in de Volkskrant. Als je met je benen over elkaar zit, worden de adertjes in je knieholte een beetje samengedrukt, waardoor het bloed minder goed naar je hart kan stromen. Maar er zijn geen aanwijzingen dat dit daadwerkelijk de kans op spataderen vergroot. Genen en leeftijd lijken hierbij een veel grotere rol te spelen.

Tijdelijk hogere bloeddruk

Wel blijkt uit een studie dat je bloeddruk een beetje kan stijgen als je met je benen over elkaar zit. Dit effect verdwijnt vrijwel meteen als je je benen weer van elkaar haalt, maar mensen met een verhoogde kans op trombose wordt daarom wel afgeraden om langere tijd met hun benen over elkaar te zitten. Als onze bloeddruk wordt gemeten, moeten we ook altijd onze benen naast elkaar zetten en onze voeten plat op de grond houden. Anders klopt de uitkomst misschien niet.

De oplossing voor lage rugpijn?

Echt kwaad kan het dus niet om met je benen over elkaar te zitten. Maar dat het gezónd is, kunnen we ook niet zeggen. Hoewel? Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC ontdekten dat, door geregeld met je benen over elkaar te zitten, de zogeheten piriformisspier bij je billen een beetje wordt opgerekt. De wetenschappers denken dat dit kan bijdragen aan een stabiel bekken, wat onder andere lage rugklachten kan helpen voorkomen. Vergeet als verstokte beenkruiser alleen niet af en toe even van been te wisselen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC, The New York Times, Het Rugcentrum, de Volkskrant

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden