Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom mensen die in de stad wonen een grotere kans hebben op een beroerte

Wonen in een grote stad heeft voordelen ten opzichte van een afgelegen dorp. De supermarkt, drogisterij en huisarts zitten om de hoek. Daar staat tegenover dat het wonen in de een drukke omgeving veel geluidsoverlast met zich meebrengt.

En dat heeft een grotere negatieve invloed op onze gezondheid dan je zou denken.

Lawaaierige omgeving

Wetenschappers van twee onderzoeksinstituten in Barcelona en de Amerikaanse Brown University hebben ontdekt dat het wonen in een lawaaierige omgeving zorgt voor een verhoogd risico op het krijgen van een herseninfarct. De wetenschappers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 3000 patiënten die in Barcelona werden behandeld nadat ze een ischemische beroerte (herseninfarct) hadden gehad.

Meer kans op beroerte

De onderzoekers vergeleken de gegevens van het Cartografisch Instituut van Catalonië, modellen met betrekking tot luchtverontreiniging en de geluidskaart van Barcelona, om de overlast te analyseren. Toen ze de gegevens naast elkaar legden, zagen ze dat stadsbewoners 30 procent meer kans hadden op het krijgen van een beroerte. Bij mensen die dichtbij een landelijk en groen gebied woonden, nam het risico tot wel 25 procent af.

Ernst van de situatie

Volgens dr. Rosa María Vivanco, hoofdauteur van de studie, bewijst deze studie hoe groot het verband is tussen geluidsoverlast, luchtvervuiling en het risico op een beroerte. "Dit is bovendien de eerste keer dat deze factoren zijn geanalyseerd met betrekking tot de ernst van een beroerte. Niet alleen neemt het risico op een beroerte in drukke steden toe. Ook verhoogt het niveau van overlast de ernst van het infarct. Hoe meer ruis, hoe ernstiger de situatie."

Geluidsniveau

De onderzoekers hebben niet bijgehouden welke geluidsniveaus tot een verhoogd risico leidden. Wel werd duidelijk dat de stadsbewoners aanzienlijk meer geluidshinder ondervonden dan de restricties die door de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn aangeraden.

Lees ook

Onderzoek: antibiotica verhogen risico op hartaanval en beroerte bij vrouwen

Maatregelen

De onderzoekers keken vooral naar de lichamelijk effecten die de beroerte bij de patiënten hadden veroorzaakt. "De ernst van een beroerte is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het hersenletsel, het specifieke gebied van de getroffen hersenen, het subtype van een beroerte en bijbehorende risicofactoren. Het feit dat we naast al deze factoren hebben aangetoond dat milieuaspecten, zoals stedelijke geluidsniveaus, de ernst van een beroerte beïnvloeden, toont aan dat er politieke maatregelen moeten worden genomen om dit te handhaven", benadrukt onderzoeker dr. Jaume Roquer.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden