Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom longpatiënten tijdens de jaarwisseling beter binnen kunnen blijven

longpatienten.jpg

Over iets meer dan een week is het weer tijd om het nieuwe jaar in te luiden en dat gebeurt op veel plekken traditiegetrouw met een hoop vuurwerk. Maar wist je dat deze vuurpijlen, rotjes en andere sierlijke knallers een hoop fijnstof produceren? En dat heeft veel nadelige effecten voor longpatiënten.

Concentratie fijnstof

Vlak na de jaarwisseling is de concentratie fijnstof in de lucht gemiddeld zo’n veertig keer hoger dan normaal. Hoe hoog het niveau van deze schadelijke stof in de lucht precies is, verschilt per gebied en is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het spreekt voor zich dat in drukke gebieden waar veel vuurwerk wordt afgeknald, meer fijnstof in de lucht terecht komt. Mistige en windstille weersomstandigheden kunnen er bovendien voor zorgen dat de fijnstofdeeltjes langer in de lucht blijven hangen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Schadelijke effecten van fijnstof

Ook voor mensen zonder longproblemen, kan fijnstof schadelijk zijn voor de gezondheid. Door de wereldwijde luchtvervuiling neemt het aantal mensen die op volwassen leeftijd niet-allergische astma, COPD of longkanker ontwikkelen sterk toe. “Fijnstof heb je in allerlei gradaties: van wat grotere deeltjes tot ultrafijne fijnstof. Juist die laatste categorie, die vrij komt bij verbranding, is waarschijnlijk nog schadelijker dan de grotere deeltjes”, legt longarts Niels Patberg uit aan Isala. “Deze piepkleine deeltjes dringen door de slijmlaag van de longen heen en komen in de cellen en de bloedbaan terecht, waar ze mogelijk schade kunnen aanrichten aan hart- en bloedvaten en het centraal zenuwstelsel.”

Risico voor longpatiënten

Voor gezonde mensen zal de tijdelijke hoge concentratie fijnstof in de lucht niet direct tot problemen lijden. Maar voor longpatiënten kan het echter zorgen voor grote problemen. Zij merken een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. “Heb je al gevoelige luchtwegen, dan kun je tijdens de jaarwisseling beter binnenblijven en ramen, deuren en ventilatieroosters dichthouden”, adviseert Patberg. “Hopelijk waait het tijdens oudejaarsnacht een beetje of zorgt een regenbuitje ervoor dat de lucht weer geklaard wordt.

Lees ook
Dierenartsen waarschuwen voor mogelijk gevaarlijk ‘vuurwerkmedicijn’

Bron| Isala, Milieu Centraal, Longfonds
Beeld| iStock

Ook interessant