null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom lezen het risico op dementie kan verminderen

Ondanks de stijgende populariteit van telefoons, e-readers en andere digitale middelen, lijken papieren boeken voorlopig gewoon te blijven. En dat is maar goed ook. Want af en toe een boek lezen, blijkt hartstikke goed voor ons te zijn.

Zelfs als je geen fanatieke lezer bent, kunnen deze argumenten je misschien overtuigen.

Je hersenen worden er sterker van

Lezen maakt je niet alleen slimmer, maar je traint je hersenen er ook nog eens mee. Dit blijkt uit recent onderzoek. Zoals regelmatig hardlopen je lichaam sterker maakt, worden je hersenen ook sterker als je af en toe een boek leest. Hiermee daag je je brein namelijk uit, en daar blijft het jong van. Het verouderingsproces wordt met maar liefst 32 procent verlaagd als je af en toe met je neus een boek in duikt (of je brein op andere manieren aan het werkt zet, zoals met lastige puzzels).

Lezen vergroot je empathisch vermogen

Hoewel dit niet zozeer met je (lichamelijke) gezondheid te maken heeft, is het toch mooi meegenomen. Uit onderzoek van de New School for Social Research is gebleken dat mensen die veel literaire fictie lezen, beter de emoties en gedachten van anderen kunnen voorspellen. Het lezen van non-fictie had dit effect echter niet.

Lezen verkleint de kans op alzheimer

Ouderen die hun hersenen actief bezighouden met activiteiten als lezen, schaken of puzzelen, hebben 2,5 keer minder kans om alzheimer te krijgen. Dit blijkt uit een studie van Case Western Reserve University. Hersenen gaan namelijk sneller achteruit wanneer ze zich niet blijven ontwikkelen.

Lezen gaat stress tegen

Veel mensen hebben na een drukke dag geen zin meer om te lezen, omdat ze denken dat dit niet ontspant. Je hersenen zijn dan toch hard aan het werk? Toch moet je júist op die drukke, stressvolle dagen je boek uit de kast halen. Een onderzoek van Sussex University heeft aangetoond dat het lezen van een boek je stressniveau met maar liefst 68 procent kan verlagen. Wat voor soort boek je leest maakt niet uit, zolang je maar kunt ontsnappen aan je dagelijkse zorgen.

Lezen helpt je beter slapen

Je slaapt het beste wanneer je bepaalde rituelen voor het slapengaan ontwikkelt. Zo’n ritueel geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om tot rust te komen en te gaan slapen. Een boek lezen is één van die rituelen die goed werken, omdat je er geen scherm voor nodig hebt. En zo zijn er nog meer redenen waarom een boek lezen voor het slapengaan goed voor je is.

Je hersenen aan het werk zetten? Bestel het Margriet-puzzelboek.

Bron | Realsimple.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden