null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom kwijlen in je slaap heel gezond is

Word jij weleens wakker met een natte plek van het kwijlen op je kussen? Oké, beetje vies misschien, maar het is ook hartstikke gezond. 

Dat je in je slaap kwijlt, zou er namelijk op wijzen dat je én een goede mondhygiëne én een goede nachtrust hebt.

Gaatjes

"In onze mond wordt altijd speeksel aangemaakt. Soms slapen we met onze mond open en daardoor komt het speeksel naar buiten. Dat is kwijlen," legt slaapexpert Neil Kline uit aan TipHero.com. Speeksel is iets heel goeds. Het beschermt namelijk tegen gaatjes in je tanden. Dus als jij weleens kwijlt in je slaap, kan dat betekenen dat je een beter gebit hebt dan anderen die niet of nauwelijks kwijlen.

Diepe slaap

Bovendien kan kwijlen erop wijzen dat je goed slaapt. Je hebt een goede nachtrust als je lichaam helemaal ontspannen is. Zo ontspannen, dat je hersenen even lijken te vergeten om je keel en mond aan te sturen. Je bent dan zo diep in slaap, de REM-slaap, dat speeksel naar buiten kan druppen. En aangezien slaap essentieel is voor een goede gezondheid, is dat kwijlen dus juist iets positiefs.

Op je rug slapen

Maar hoe je het ook wendt of keert: kwijlend wakker worden, oogt misschien niet zo charmant. Wil je een goede nachtrust pakken, maar liever zonder te kwijlen? Dan kun je het best op je rug gaan slapen. Je loopt dan minder kans om te gaan kwijlen dan wanneer je op je zij of je buik slaapt. Maar daarmee vergroot je wel weer de kans op snurken. Tja, het is maar wat je hinderlijker vindt: dat gezaag van je partner, of het kwijl op het kussen.

Bron | TipHero

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden