null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom kun je op latere leeftijd ineens last krijgen van allergieën?

Het kan zomaar gebeuren: als kind heb je nergens last van, en jaren later komen er ineens onverklaarbare jeuk en zwellingen opzetten. Het blijkt een allergie te zijn. Maar je was toch helemaal nergens allergisch voor? Hoe kan dat?

Het heeft een heleboel met onze hygiëne te maken.

Immuunsysteem

Een allergie ontstaat in je immuunsysteem. Die creëert ‘antilichamen’, stofjes die je beschermen tegen bedreigende stoffen van buiten. Een allergie ontstaat wanneer die antilichamen een onbekende, onschuldige stof als een bedreiging zien. Dit kunnen pollen, dieren of bepaalde voedselwaren zijn. Symptomen die dan ontstaan zijn bijvoorbeeld: jeuk, niezen, zwelling of uitslag.

Steeds erger

Allergieën zijn erfelijk, maar hebben ook veel met de omgeving te maken. Een allergie kan namelijk erger worden wanneer je veel aan de bedreigende stof wordt blootgesteld. Woon je in een omgeving met veel pollen in de lucht, dan kan je hooikoorts steeds ergere symptomen vertonen. Ook is het mogelijk dat een allergie met de jaren minder wordt, dan raakt je immuunsysteem aan de bedreigende stof gewend.

Meer lezen over gezondheid?

Bestel dan hier de Margriet Gezond Leven special!

Nieuwe allergieën

Maar hoe kan het dat allergieën op volwassen leeftijd ineens uit het niets ontstaan? Het kan zijn dat er een nieuwe stof in je omgeving verschijnt die je lichaam als bedreigend ervaart. Dan ben je niet ineens allergisch voor je kat of hond, maar voor de huisstofmijt of schimmels die ze mee naar binnen brengen. Een andere mogelijke oorzaak is dat je altijd al een lichte vorm van een allergie had, maar deze zich pas uit naarmate je vaker aan een bepaalde stof wordt blootgesteld.

Te schoon

En dan is er ook nog onze persoonlijke hygiëne. We zijn namelijk té schoon. Omdat we weinig worden blootgesteld aan vuil en bacteriën, is ons immuunsysteem niet veel gewend. Het weet dan niet hoe het gevaarlijke bacteriën moet afweren, waardoor het iedere ‘indringer’ als een bedreiging ziet. Het kan daarom goed zijn om je kind wél af en toe aan wat bacteriën bloot te stellen, omdat hun immuunsysteem daar sterker van wordt. Je hoeft dus echt niet elke keer die op de grond gevallen speen te desinfecteren voor je hem teruggeeft. Vooral nu, in coronatijd, zijn we schoner dan ooit. Het kan best dat we dat straks gaan merken in de ontwikkeling van allergieën.

Balans behouden

Helaas is er weinig aan te doen wanneer je ineens last krijgt van een allergie. Wel kun je nieuwe allergieën voorkomen door de balans tussen goede en slechte bacteriën te behouden. Is die er niet, dan reageert je lichaam met een immuunreactie. Deze bacteriën zijn goed in balans te houden via je darmen. Zo helpt het om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, en probiotica aan je dieet toe te voegen. Dit zijn goede bacteriën die bijvoorbeeld in yoghurt of zuurkool zitten.

Bron | Bedrock.nl

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden