Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de reden waarom je krimpt als je ouder wordt

krimpen-ouderen.jpg

Wordt het de laatste tijd steeds lastiger om iets van het bovenste plankje in je keukenkastjes te pakken, terwijl je hier vroeger moeiteloos bij kon? Of valt het je op dat je kinderen de laatste tijd wel erg ver boven je uitsteken, al zijn ze hun groeispurt al lang voorbij? Grote kans dat je lijdt aan een typisch ouderdomskwaaltje: krimpen.

Hoewel, ouderdomskwaal… In principe krimpt ieder mens, ongeacht de leeftijd, elke dag zo’n twee centimeter. Dat komt omdat er tussen de schijven van je ruggenwervels een vloeistof zit. Door de druk op je ruggenwervels wordt die vloeistof er gedurende de dag uitgeperst. Hierdoor schuiven de schrijven in je ruggenwervels in elkaar, wat er voor zorgt dat je iets inkrimpt. Wanneer je in bed ligt, stroomt de vloeistof weer terug, zodat je ruggenwervels weer uitzetten. Daardoor ben je langer als je wakker bent, dan vlak voor je naar bed gaat.

Kraakbeen droogt uit

Wanneer je ouder wordt, droogt het kraakbeen tussen je ruggenwervels uit, waardoor je wervels dichter op elkaar komen te zitten. Ook worden wervels zwakker en wordt er minder botweefsel aangemaakt. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat senioren 8 centimeter korter worden dan zij ooit waren.

Vrouwen krimpen meer

Vrouwen krimpen over het algemeen meer dan mannen. Dat komt vooral omdat vrouwen gevoeliger zijn voor botontkalking. Daarbij nemen veel vrouwen een slechtere houding aan dan mannen door zichzelf te klein maken; ze buigen naar voren en slaan hun armen over elkaar. Op de lange termijn zorgt dat ervoor dat je schouders gaan trekken en je ruggengraat kromt. Mannen hebben van nature meer spiermassa en behouden hun botter langer.

Levensstijl

Ook je levensstijl heeft invloed op hoeveel je krimpt. Zo blijken mensen die hoger opgeleid zijn en in de stad leven minder last te hebben van het krimpverschijnsel. Toch heeft de mate waarin iemand krimpt vooral te maken met genetische aanleg. Wanneer je ouders op latere leeftijd weinig zijn gekrompen, is de kans klein dat jij dat wel zal doen.

Bron| Scientas, Quest
Beeld | iStock

Ook interessant