Waarom krijgen 45-plussers vooral Moderna bij hun booster? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom krijgen 45-plussers vooral Moderna bij hun booster?

45-plussers die de afgelopen weken naar de GGD zijn geweest voor hun derde prik, hebben grotendeels Moderna bij hun booster gekregen. In tegenstelling tot jongeren, die enkel het Pfizer-vaccin toegediend kregen. Waar wordt deze keuze op gebaseerd?

Daar is een duidelijke reden voor.

Moderna vs. Pfizer: wie krijgt welke booster?

Mensen jonger dan 45 jaar krijgen zonder uitzondering het Pfizer-vaccin in hun arm gespoten bij hun booster, terwijl 45-plussers voornamelijk Moderna toegediend krijgen. En dat leidt tot veel vragen: waarom is dat zo? Daar heeft het RIVM een duidelijke reden voor: bij de eerste twee prikrondes is namelijk gebleken dat jongeren die Moderna toegediend krijgen een licht verhoogd risico op ontsteking van de hartspier en het hartzakje hebben. Voornamelijk mannen tussen de 12 en 30 jaar liepen hier verhoogd risico op bij hun eerste en tweede prik. Hoewel het om een zeer minimaal risico gaat, is dit risico bij het Pfizer-vaccin helemaal niet aanwezig. Daarom neemt het RIVM het zekere voor het onzekere en krijgen mensen onder de 45 enkel Pfizer.

Lees ook
Ieder half jaar een boosterprik de nieuwe realiteit? Expert Aura Timen van het RIVM legt het uit

Dat wil overigens niet zeggen dat je als 45-plusser áltijd Moderna krijgt: er wordt per GGD-locatie gekeken welke prikken er op dat moment beschikbaar zijn. Al is de kans natuurlijk wel heel groot dat vooral het Moderna-vaccin overblijft, en de Pfizer-prikken al in de armen van jongeren zijn gezet. Duidelijk!

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden