null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom komt migraine vaker voor bij vrouwen dan mannen?

Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met migraine. En dat is nog niet alles. Migraine komt namelijk bij vrouwen ook een stuk vaker voor dan bij mannen. Ongeveer drie keer zo vaak. Maar waarom is dat eigenlijk zo? We zochten het uit. 

Ook zou de anticonceptiepil mogelijk invloed kunnen hebben op een migraineaanval.

Waarom hebben vrouwen vaker migraine dan mannen?

Migraine is een hersenziekte die meer dan alleen knallende hoofdpijn geeft. Je kunt bijvoorbeeld ook last hebben van misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid en uitvalsverschijnselen. Zo’n twee miljoen volwassenen in Nederland hebben hier last van. Toch is de kans voor vrouwen een stuk groter dat ze wel eens een migraineaanval hebben gehad. Dit komt ongeveer drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. De kans op een migraineaanval kan bij vrouwen tijdens de menstruatie toenemen en bij een zwangerschap of na de overgang kan de ziekte juist verdwijnen. Daarom is het heel waarschijnlijk dat dit verschil tussen mannen en vrouwen gerelateerd is aan vrouwelijke hormonen.

Migraineaanvallen door vrouwelijke hormonen

Neuroloog en migraine-expert Gisela Terwindt van het LUMC legde eerder al aan GezondNU uit dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen waarschijnlijk de boosdoener is. En ook volgens Spaanse wetenschappers van de Universiteit Miguel Hernández zijn geslachtshormonen de oorzaak. Oestrogeen en mogelijk ook nog andere geslachtshormonen zouden volgens de wetenschappers de nervus trigemonus beïnvloeden. Dit is een zenuw die de zintuigelijke prikkels van je gezicht naar je hersenen stuurt. Een schommeling van je hormoonlevels kan een zenuwcel en de bloedvaten daar omheen gevoeliger maken voor de uitlokkers van migraine, zoals geluid en licht.

Mannen hebben ook oestrogenen in hun liggen, maar vrouwen hebben hogere concentraties. Daarnaast zijn er bij vrouwen vaker pieken en dalen in hun oestrogeenlevels, zoals tijdens de menstruatie of in de overgang. Volgens de Spaanse wetenschappers moet er wel nog meer onderzoek worden gedaan naar het verband tussen migraine en hormonen, om de werking beter te begrijpen. Dat de vrouwelijke hormonen iets doen, dat is volgens Terwindt in ieder geval wel duidelijk.

Lees ook: Onderzoek: vrouwen met migraine zijn éxtra jaloers in een relatie

Invloed van de anticonceptiepil

Daarnaast zou de anticonceptiepil mogelijk ook invloed hebben op migraineaanvallen. De snelle verandering van hormoonspiegels lijkt de kans op een migraineaanval te verhogen. En laat de anticonceptiepil die snelle schommeling mogelijk nou juist kunnen voorkomen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar of en hoe de pil eventueel zou kunnen helpen bij migraine.

Bron | GezondNU, EOS Wetenschap, WomenINC, NPOKennis

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden