Gezondheid

Waarom katers erger worden als je ouder wordt

zomers-drankje-hugo.png

Het lijkt wel of je steeds slechter tegen alcohol kunt. Had je vroeger nergens last van, nu voel je je al brak na één gezellig avondje (veel minder) diep in het glaasje te hebben gekeken. Is het echt zo dat het met de jaren lastiger voor je lichaam wordt om je tijdens een feestje bij te houden?

Je verbeeldt het je niet!  Je zou verwachten dat je door de jaren heen went aan het af en toe een paar glazen alcohol te veel drinken – en dat je lichaam er ook beter tegen kan (dat zou in ieder geval wel het eerlijkst zijn). Helaas is dat niet hoe het werkt. Neurobioloog George Koob, directeur van het Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism geeft enkele redenen waarom een wijntje toch echt anders valt dan vroeger.

Hydratatie

Je komt in de loop der jaren vaak wat kilo’s aan. Dat is normaal, maar het effect daarvan is dat het moeilijker wordt voor je lichaam om gehydrateerd te blijven. Alcohol heeft natuurlijk een extra uitdrogende werking waardoor de kater dus harder aankomt. Dus: nog meer water drinken na of tijdens je cocktail of wijntje is een must.

Op je lever

Naarmate je ouder wordt, breekt je lichaam alcohol minder snel af. Je lever moet harder werken om de alcohol af te breken. Minder alcohol heeft zo dus ook een groter effect. Die kater komt dus harder aan.

Hersenen

Daarnaast werken de hersenen ook niet bepaald mee. Er vinden namelijk enkele wijzigingen in je hersenen plaats als je ouder wordt: je zal minder endorfines aanmaken als vroeger bij het drinken, en meer stresshormonen als cortisol. Ook dat zorgt ervoor dat de symptomen intenser zijn.

Een extra glaasje water tijdens (of na) de feestdagen?

Bron: Buzzfeed

Lees meer

Zo eet je een tompouce
Hardlopen met hulp: 3 tips waarmee het je ook lukt!

Bekijk ook

De 5 minuten-work-out:

Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant