Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom we vaak naar junkfood grijpen als we ons vervelen

dit-is-waarom-we-altijd-naar-junkfood-grijpen-wanneer-we-ons-vervelen.jpg

Eet jij ook wel eens gedachteloos een hele zak chips leeg, gewoon, omdat je niets beters te doen hebt? Je bent niet de enige die junkfood gaat eten door verveling. Maar waarom pakken we in zulke situaties toch altijd iets ongezonds uit de kast?

Wat zou het toch fijn zijn als we ineens enorm trek in een appel krijgen in plaats van junkfood, wanneer we ons vervelen.

Twee experimenten

Onderzoekers van de University of Central Lancaster in het Verenigd Koninkrijk wilden door middel van twee experimenten ontdekken of junkfood en jezelf vervelen, ook echt met elkaar te maken hebben. Eerst vroegen de wetenschappers een groep van 52 deelnemers een saaie opdracht te maken: ze moesten dezelfde groep woorden steeds opnieuw opschrijven. Na een tijdje werd ze gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun favoriete voedsel.

Films kijken

Tijdens het tweede experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. Ze werden neergezet in een ruimte met zowel gezonde als ongezonde snacks. De ene groep kreeg een grappige film te zien, terwijl er voor de andere groep een saaie film werd aangezet.

Interesse in junkfood bij vervelen

En wat bleek? Verveling vergroot inderdaad de trek in ongezonde snacks. Tijdens het eerste experiment toonden de deelnemers namelijk meer interesse in ongezonde dingen, dan in gezonde dingen. Chips, snoep en fastfood stonden bovenaan de lijstjes van favorieten. Ook tijdens het tweede experiment aten de mensen die de saaie video bekeken meer ongezonde dingen dan de mensen die de grappige film te zien kregen.

Lees ook:
Emotionele eter? Zo krijg je grip op je eetbuien

Ongemakkelijk gevoel

De onderzoekers hebben ook een verklaring voor deze resultaten. We vinden verveling zo’n ongemakkelijk gevoel, dat het ons ertoe aanzet om dopamine-stimulerend zoet of vet voedsel te zoeken. Dopamine is het ‘geluksstofje’ in onze hersenen, welke wordt aangemaakt wanneer onze hersenen denken dat we iets ‘goed’ doen. Het dopamine-niveau in onze hersenen is extra laag wanneer we ons vervelen. We proberen hier dus meer van aan te maken door ongezonde dingen te eten.

Prehistorisch

Maar ongezond voedsel is toch helemaal niet goed? Waarom maken we dan toch dopamine aan? Dit komt voort uit prehistorische tijden: toen voedsel nog schaars was, was ons lichaam blij met ieder beetje vet en suiker dat we binnenkregen. De hersenen ‘bedankten’ dan door dopamine aan te maken. Helaas weten onze hersenen niet dat we inmiddels onbeperkt toegang hebben tot suiker en vet, waardoor we ons nog steeds gelukkig voelen wanneer we dit eten. Het is voor onze hersenen dus het ultieme medicijn tegen verveling.

Beweging

Gelukkig is er nog goed nieuws: dopamine wordt ook aangemaakt door beweging. Wanneer je je verveelt kun je dus beter een rondje gaan wandelen of jezelf naar de sportschool slepen. Dit helpt ook tegen de verveling én past waarschijnlijk beter in je dieet.

Bron | Mentalfloss.com
Beeld | iStock

Ook interessant