Gezondheid

Zoetekauw? Het kan aan je genen liggen…

zoetekauw-genen.jpg

Schep jij altijd meer suiker in je koffie dan je vriendinnen, omdat je er anders zo weinig van proeft? Mogelijk ben je te veel aan de smaak van suiker gewend geraakt. Maar het kan – helaas – ook aan je genen liggen.

Ons genetisch materiaal bepaalt namelijk voor een groot deel de smaakperceptie van zoet. Tot die conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers van het Monell instituut en het QIMR Berghofer Research Institute die weleens wilden weten hoe het kan dat mensen de smaak ‘zoet’ vaak zo verschillend beleven.

Smaaktestje

Om antwoord op hun vraag te krijgen, lieten de geleerden honderden eeneiige en tweeeiige tweelingen plus nog eens ruim vijfhonderd individuele proefpersonen verschillende zoete oplossingen proeven, met gewone suikers en zoetstoffen. Met een cijfer moesten de personen vervolgens aangeven hoe zoet ze de goedjes vonden smaken.

Dertig procent ligt aan genen

De uitkomst was niet heel verrassend: eeneiige tweelingen – die hetzelfde DNA hebben – hadden veel vaker dezelfde smaakbeleving dan tweeeiige tweelingen, die voor de helft hetzelfde DNA hebben. Bij die laatste vond de ene proefpersoon een smaak vaak veel zoeter smaken dan hun broer of zus. Op basis van de onderzoeksresultaten berekenden de wetenschappers dat zo’n dertig procent van het verschil in smaakbeleving aan genen was te danken. Kortom, hoe je zoet ervaart, wordt voor een deel door je genen bepaald.

Tussen de gewone suiker en de zoetstoffen werd trouwens geen verschil geproefd; beide werden als even (on)zoet beoordeeld.

Vechten tegen je genen

Tsja, dat maakt het wel zwaarder om minder zoet te eten, mocht je dat willen. “Te veel suiker eten wordt nogal eens als een persoonlijke zwakheid gezien,” stelt hoofdauteur Danielle Reed van Monell. “Net zoals mensen die zijn geboren met een slecht gehoor de radio harder moeten zetten, moeten mensen met een zwak zoetproefvermogen een extra schep suiker in hun koffie doen om dezelfde zoetervaring te hebben.”

Wil je toch proberen om minder suiker te eten? 10 makkelijke manieren!

Ook interessant